• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

24 лютого 2021

В обласному центрі продовжуються фіксуватися порушення у закладах громадського харчування

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Обслуговування відвідувачів в закладах громадського харчування персоналом без одноразових рукавичок, масок, захисних окулярів (екранів); відсутність запасу засобів індивідуального захисту, контейнерів для збору використаних цих засобів; не дотримання працівниками закладів правил особистої гігієни (використання антисептиків без маркування або приготовлених власноруч); не проведення температурного скринінгу персоналу та відвідувачам;  використання несертифікованих засобів для вологого прибирання та дезінфекції; відсутність маркування для дотримання соціальної дистанції; використання багаторазових рушників; відсутність посудомийних машин в закладах, в яких видача замовлень здійснюється в багаторазовому посуді – ці та інші порушення карантинних вимог були встановлені фахівцями Запорізького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області під час проведення моніторингових обстежень закладів громадського харчування (у тому числі  закладів швидкого приготування їжі – фаст-фуду). 

Так, з початку року перевірено 50 закладів громадського харчування.  В ході моніторингових обстежень  28 закладів  на предмет заборони приймання відвідувачів  у період посиленого карантину, який тривав з 08.01.2021 по 24.01.2021 року,  порушень не виявлено. 

Водночас, під час перевірок 22 закладів громадського харчування стосовно дотримання ними протиепідемічних вимог, порушення встановлені на 11, тобто на кожному другому об’єкті.

В минулому році перевірено 192 заклади громадського харчування щодо дотримання карантинних заходів, в тому числі заклади мобільного харчування, які займаються приготування страв на виніс та доставкою на замовлення, порушення встановлено на 65 об’єктах.

Окрім того,  у минулому році у сфері безпечності харчових продуктів було здійснено 6 позапланових заходів закладів громадського харчування, в ході яких встановлені порушення гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів.

В основному порушення невідповідності  фіксувалися в закладах швидкого приготування їжі – хот-догів, гамбургерів, піци, сендвічів, шаурми, чебуреків  та ін.

За результатами перевірок складені протоколи про адміністративні порушення, суб’єктам господарювання надані  приписи та пропозиції  про усунення недоліків, проінформовані органи влади та Нацполіція.

На всіх об’єктах проводиться постійна роз’яснювальна робота щодо діючих карантинних обмежень.

Довідково: Постановою Головного державного санітарного лікаря України від 30.12.2020 р. №57 затверджено нові протиепідемічні заходи у закладах громадського харчування на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19). Відповідно втратила чинність постанова від 02.06.2020 р. №32 "Про внесення змін до Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах громадського харчування на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)".

Ознайомитись детально з постановою можна за посиланням: https://moz.gov.ua/golovnij-derzhavnij-sanitarnij-likar-ukraini


ВІДЕОСЮЖЕТИ