• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

14 травня 2018

Небезпечна хвороба «БОТУЛІЗМ» знову в Україні

Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повідомлено про випадки захворювань на ботулізм в Київській, Черкаській, Львівській, Запорізькій та Харківській областях.

Погіршення стану потерпілих виникали після вживання консервованої продукції, солоної, в’яленої риби. Мають місце випадки ураження при вживанні м’ясних паштетів та консервів домашнього приготування. Перебіг захворювань оцінений як середньої важкості або важкий. Летальних випадків не реєструвалось.

Звертає на себе увагу той факт, що все частіше і частіше основною причиною захворювання на ботулізм є риба в'ялена та сушена, яка виготовляється на підприємствах рибопереробної промисловості та реалізується через торгівельну мережу або агропродовольчі ринки.

Вкотре наголошуємо, що БОТУЛІЗМ - це найтяжче харчове отруєння бактеріального походження. Його збудник здатний розмножуватися й утворювати надзвичайно сильну отруту майже при цілковитій відсутності повітря. Бацили ботулізму дуже поширені в зовнішньому середовищі; постійно перебувають у вигляді спор у ґрунті . З ґрунту спори ботулізму потрапляють на овочі, фрукти, гриби, а в ґрунт вони заносяться з гноєм тварин і випорожненнями людини.

Дуже небезпечні балики і солона риба осетрових та лососевих порід, які продають приватні особи. Такі люди нерідко вдаються до заборонених методів вилову риби, порушують правила її обробки (тривале зберігання з не видаленим кишківником, засолювання в теплі).

Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо.

 

ПРОДУКТИ, ЯКІ ВИКЛИКАЮТЬ БОТУЛІЗМ

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Бацили ботулізму володіють високою стійкістю до впливу зовнішніх факторів. Вони витримують кислотне середовище шлунку та дію ферментів травлення. Також витримують великі концентрації солі та спецій.

 

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій областіІнкубаційний період триває 6-8 годин (іноді до 9 днів). В цей час проявами захворювання можуть бути головний біль, слабкість,  підвищення температури тіла, біль в животі, блювота, часті рідкі випорожнення (діарея).

Слід зазначити, що чим коротше інкубаційний період, тим тяжче перебіг хвороби.

Захворювання починається раптово і гостро з відомими ознаками харчового отруєння. І тільки через деякий час проявляються «специфічні ознаки», «сітка», і «туман» перед очима, двоїння предметів, сухість слизових оболонок, відчуття в горлі «грудки», розлад мови.  

Важке ураження нервової системи є специфічним ефектом ботулотоксину, що відрізняє це захворювання від інших гострих кишкових інфекцій.

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій областіВ заключному періоді захворювання головним симптомом є розлад дихання, тобто від паралічу дихального центру настає смерть, якщо не буде своєчасно введена протиботуліністична сироватка.

Тому якщо і не тільки, у вас з’явилась хоч одна з таких ознак, не зволікайте, негайно звертайтеся за допомогою до лікаря!

 

Держпродспоживслужба в Запорізької області вкотре звертається до мешканців нашого регіону з проханням не купувати в місцях стихійної торгівлі та на агропродовольчих ринках рибу, м'ясні та рибні продукти домашнього виготовлення; втриматись від уживання в’яленої та копченої риби, виловленої навесні, яка пережила зимову задуху та, скоріше за все, заражена збудником ботулізму, не купувати її на стихійних ринках та у випадкових осіб.

 

З метою профілактики виникнення хвороби необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

  • в дорогу та на відпочинок необхідно брати продукти тільки довгострокового зберігання;
  • продукти, що швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням, обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
  • сирі і варені продукти при приготуванні їжі розробляти окремим інвентарем (ножі, дошки);
  • захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках.

 

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій областіСлід пам’ятати, що хворобу легше попередити, ніж лікувати, за перших ознак захворювання негайно зверніться за медичною допомогою!

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.

 

 

 


ВІДЕОСЮЖЕТИ