• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

12 січня 2018

ЗНОВУ про «Ботулізм»

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій областіВ перші дні нового 2018 року в Запорізькій області зареєстровано  випадок отруєння на ботулізм. На лікарняне ліжко реанімаційного відділення КУ «Обласної клінічної інфекційної лікарні» ЗОР потрапили двоє постраждалих. які пов’язують своє захворювання з вживанням риби (лящ), придбаної у невідомих рибалок та засоленої в домашніх умовах. В залишках риби, вилученої з вогнища, при проведені лабораторних досліджень, виявлений ботулотоксин типу «Е». На теперішній час стан потерпілих стабільний, їм надається кваліфікована медична допомога, та проводиться специфічне лікування.

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області Якщо проаналізувати ситуацію в країні, то можно відмітити, що статистичні показники захворюваності на ботулізм 2017року практично не відрізняються від трьох попередніх років. В Україні захворіло понад 90 людей, померло від цієї хвороби дев’ятеро. В нашому регіоні за минулий рік захворіло 18 людей, летальні випадки не реєструвались. Найбільш ускладнює ситуацію відсутність протиботуліністичної сироватки. За офіційними даними Міністерства охорони здоров’я України ще з початку липня 2017року за Програмою розвитку ООН, як гуманітарну допомогу, поставлено в Україну 25 курсів антитоксину ботулізму. «На відповідальному зберіганні на складах ДП "Укрвакцина" є незначний запас флаконів сироватки», – відзначається у відомостях, при цьому сироватки в регіонах немає. Міністерство звернулося з проханням до ВООЗ та "Червоного Хреста" надати сироватку у вигляді гуманітарної допомоги.

Звертає на себе увагу той факт, що все частіше і частіше основною причиною захворювання на ботулізм є риба в'ялена та сушена, яка виготовляється на підприємствах рибопереробної промисловості та реалізується через торгівельну мережу або агропродовольчі ринки. У зоні ризику також – копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви, домашня ковбаса. Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо.

Що ж таке ботулізм?

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій областіБотулізм –токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма цього захворювання може призвести до летального результату. Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, що надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Смертельна доза для людини складає лише 0,3 мкг. Зараження відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів; через ковбаси, шинку, копчену рибу.

Небезпечність для оточуючих відбувається через виділення бактерій в зовнішнє середовище з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, "осідаючи" у різних відділах нервової системи.

Симптоми ботулізму

Перші симптоми можуть з'явитись як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Високої температури та нудоти, як правило, не буває. Хіба, якщо у продукті був ще супутній збудник. Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість сльозових оболонок, а далі інші симптоми – м'язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів, порушення зору ("сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів); може змінитися тембр голосу.

Як лікувати ботулізм?

У спеціалізованому відділенні протягом 1-4 діб хворому внутрішньом'язово вводять спеціальні сироватки. З огляду на те, що в шлунково-кишковому тракті спори ботулотоксину можуть перетворюватися у вегетативні форми, для їхнього знищення використовують антибіотики. При розладах дихання призначають штучну вентиляцію легень. Для кращого насичення крові киснем та підвищення захисних сил організму використовують гіпербаричну оксигенацію.

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області Держпродспоживслужба в Запорізької області вкотре звертається до мешканців нашого регіону з проханням не купувати в місцях стихійної торгівлі та на агропродовольчих ринках рибу, м'ясні та рибні продукти домашнього виготовлення.

 Також нагадуємо що найчастіше збудник ботулізму концентрується в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м’ясо. Тому, найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені.

З метою профілактики виникнення хвороби необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

  • в дорогу та на відпочинок необхідно брати продукти тільки довгострокового зберігання;
  • продукти, що швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням, обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
  • сирі і варені продукти при приготуванні їжі розробляти окремим інвентарем (ножі, дошки);
  • захищати харчові продукти від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
  • не купувати продукти харчування на стихійних ринках.

Слід пам’ятати, що хворобу легше попередити, ніж лікувати, за перших ознак захворювання негайно зверніться за медичною допомогою!

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.


ВІДЕОСЮЖЕТИ