• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

07 червня 2019

Як вберегтися від гострих кишкових інфекцій

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій областіІсторично так склалося, що Запорізька область, разом із іншими південними областями, відноситься до регіонів, де відзначається найвища захворюваність гострими кишковими інфекціями по Україні.  Наявність на адміністративній  території області  морського узбережжя Азовського моря, річки Дніпро, з її організованими і неорганізованими рекреаційними зонами, сприяє тому, що у теплу пору року в області реєструється до 70% річної захворюваності на гострі кишкові інфекції.

Що ж таке  кишкові інфекції?

Кишкові інфекції — це група інфекцій, що викликає захворювання травного тракту з такими клінічними проявами, як підвищення температури тіла, пронос, блювання. Збудниками кишкових інфекцій можуть бути різноманітні віруси, бактерії та їх токсини. Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2—3 діб. Зараження організму відбувається  через брудні руки, продукти харчування, неякісну питну воду тощо.

Найчастіше захворювання на кишкові інфекції стає наслідком вживання продуктів харчування, придбаних на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі, при вживанні продуктів, що пройшли недостатню термічну обробку та недотримання правил особистої гігієни.

Особливу увагу профілактики гострих кишкових інфекцій слід приділяти  на відпочинку в літній оздоровчий сезон , оскільки тепла погода сприяє розмноженню бактерій. Тому, в теплу пору року дуже обережно треба вживати "потенційно небезпечні блюда" - кремові вироби, холодець, ковбаси домашнього приготування, ліверну ковбасу, молочні продукти, блюда з м’ясного та рибного фаршу, блюда з різними підливами, салати, які заправлені майонезом або сметаною. Вживання цих продуктів може бути тільки за умов впевненості щодо їх якості, безпосередньо після приготування. Зберігати ці продукти не рекомендується навіть в холодильнику;

Значну шкоду Вашому здоров’ю може завдати  продукти харчування придбані на пляжах - в'ялена риба, варені креветки та кукурудза, шашлики з морепродуктів, вироби з м’ясом (пиріжки, чебуреки тощо), салати та ін.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій  необхідно:

• дотримуватися правил особистої гігієни;

• ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

при купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування;

• при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми - обдати окропом;

• не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

• не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують холодових умов зберігання);

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання на гостру кишкову інфекцію або отруєння і зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких! Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми ГКІ чи харчового отруєння (нудота, блювання, біль у животі, загальна слабкість, підвищення температури тіла), необхідно негайно звернутися за спеціалізованою медичною допомогою, не гаючи час на самолікування.

Пам’ятайте ваше здоров’я у ваших руках.


ВІДЕОСЮЖЕТИ