• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

13 червня 2019

Про випадки захворювання на ботулізм в Запорізькій області та як вберегтися від нього

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

13.06.2019 р. відбувся брифінг начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Світлани  Власової на тему: "Про випадки захворювання на ботулізм в Запорізькій області. Причини, симптоми, профілактика ботулізму та гострих кишкових інфекцій».

Вона заначила, що незважаючи на численне висвітлення проблеми щодо захворювання та профілактики ботулізму, громадяни продовжують зневажливо ставитись до свого здоров'я.

Запорізьку область можна розглядати як епіднебезпечну зону, оскільки випадки вищевказаної хвороби реєструються щорічно. В поточному році зареєстровано 5 випадків  з 6 постраждалими,  2 людини  померло. Причина отруєння  -  вживання риби, виготовленої з порушенням технологічного процесу та умов зберігання.

В цілому по Україні, станом на 01.06.2019 територіальними органами Держпроспоживслужби взято участь у розслідуванні 40 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 46 осіб, із них 3 - померли, за аналогічний період 2018 року було розслідувано 27 випадків, під час яких постраждала 31 особа, що говорить про погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм.

Нехтуючи своїм здоров’ям, і навіть життям,  громадяни  продовжують споживати рибу сушену, в'ялену домашнього приготування, невідомого походження і сумнівної якості та придбаної в підприємствах продовольчої торгівлі,  як-то в останньому випадку. 

Наразі, в відділенні реанімації Запорізької обласної інфекційної клінічної лікарні, у вкрай важкому стані, знаходиться потерпіла, мешканка м. Кам'янка – Дніпровська, яка своє захворювання пов'язує з вживанням риби (сайри холодного копчення ), що була придбана в продовольчій крамниці.

З метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворюваності на ботулізм, Держпродспоживслужбою терміново були вжиті  заходи щодо встановлення постачальників та виробників рибної продукції, з якою пов’язаний випадок захворювання на ботулізм, здійсненні  відповідні заходи державного контролю відносно цих суб’єктів господарювання щодо додержання ними законодавства про харчові продукти та ветеринарно-санітарних вимог, прийняті заходи реагування щодо недопущення її подальшого поширення. 

Історично так склалося, що Запорізька область, разом із іншими південними областями, відноситься до регіонів, де відзначається найвища захворюваність гострими кишковими інфекціями по Україні.  Наявність на адміністративній  території області  морського узбережжя Азовського моря, річки Дніпро, з її організованими і неорганізованими рекреаційними зонами, сприяє тому, що у теплу пору року в області реєструється до 70% річної захворюваності на гострі кишкові інфекції. Значну шкоду здоров’ю можуть завдати  продукти харчування придбані на пляжах - в'ялена риба, варені креветки та кукурудза, шашлики з морепродуктів, вироби з м’ясом (пиріжки, чебуреки тощо), салати та ін.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь, в т.ч. ботулізму  необхідно:

• дотримуватися правил особистої гігієни;

• ретельно мити руки з милом - перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

при купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування;

• при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми - обдати окропом;

• суворо дотримуватись технології приготування страв, температурного режиму при обробці, зберіганні  та реалізації харчових продуктів.

• не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

• не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують холодових умов зберігання);

Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання на гостру кишкову інфекцію або отруєння і зберегти здоров'я, зауважила Світлана Власова.

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області(Довідково. Ботулізм - гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно виготовлених і збережених продуктах ( копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, консервів, грибів домашнього консервування). Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей. Збудники ботулізму широко поширені в природі. Вегетативні форми і спори виявляються в кишечнику різних домашніх і особливо диких тварин, водоплавних птахів, риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори довгостроково  зберігаються і накопичуються. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки.

 Серед перших симптомів отруєння: важке дихання, надмірна сухість у роті, порушення зору і сильна слабкість. Захворювання протікає дуже гостро. Постраждалому необхідна госпіталізація в інфекційне відділення та своєчасне  введення протиботуліністичної вакцини, не гаючи час на самолікування.

 У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.

 При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. Найменше здуття кришки - причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту даної банки.)

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області
Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області  
   

 

 

 

 

 


ВІДЕОСЮЖЕТИ