28 січня 2020
На сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України розміщено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про насіння і садивний матеріал».
Терміни та визначення, що стосуються розсадництва, у діючому законі подані спрощено та без урахування сучасних міжнародних вимог до термінології розсадництва.
Запропоновані зміни до Закону України “Про насіння і садивний матеріал” в частині термінів та визначень дають повне, відповідне до директив ЄС та абсолютно відмінне від визначень чинного закону визначення категорій садивного матеріалу (вихідний, базовий, сертифікований, стандартний), його фітосанітарного стану та статусу, визначають поняття сіянця, саджанця, вегетативного розмноження тощо).
Положення згаданого вище закону в частині, що стосується плодових, ягідних, горіхоплідних культур, винограду та хмелю також не відповідають європейським критеріям ведення галузі розсадництва, що не дозволяє вітчизняним виробникам садивного матеріалу вийти на сучасний рівень виробництва саджанців за показниками якості (належності до певного етапу розмноження (добазовий, базовий, сертифікований, стандартний) з урахуванням фітосанітарного стану, призначення та товарної якості і бути конкурентоспроможним як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Питання фітосанітарного стану садивного матеріалу чинним законом взагалі не визначено, у більшості країн світу він проходить обов’язкову сертифікацію на предмет наявності чи відсутності вірусних та мікоплазмових захворювань, відсутність законодавчого врегулювання зазначеного питання ставить під сумнів заявлені виробниками категорії всього садивного матеріалу, що вирощується в Україні.
Запропоновані зміни дадуть підставу для внесення до низки підзаконних нормативно-правових актів, які регламентують функціонування галузі розсадництва, відповідних змін, що забезпечать виробництво садивного матеріалу відповідно до сертифікаційних схем ЄС. Це дозволить підвищити якісні показники садивного матеріалу, покращити його фітосанітарний стан, що, в свою чергу, матиме значний вплив на продуктивність насаджень та призведе до зростання валового виробництва плодово-ягідної продукції, винограду і хмелю.