06 березня 2020
В рамках реалізації проекту дружини Президента України Олени Зеленської з розробки Національної стратегії щодо розбудови безпечного та здорового освітнього середовища та реформування системи шкільного харчування в країні проходить широкомасштабна робота щодо поглибленого аналізу та оцінки поточного стану організації дитячого харчування, а також вивчення рівня задоволеності учнів і батьків шкільними обідами.
Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області спільно з Департаментом освіти і науки Запорізької обласної державної адміністрації проведено комісійні обстеження 18 закладів загальної середньої освіти Запорізької області, визначених за репрезентативною вибіркою робочої групи ДНУ «Інститут освітньої аналітики» Міністерства освіти і науки.
За відповідним переліком питань, під час обстежень, проводилось оцінювання загального санітарно-технічного стану та оснащення шкільних харчоблоків, дотримання технологічного процесу та рецептур, за якими готуються страви, виконання меню, його калорійність та різноманітність, організація питного режиму, оцінка системи контролю якості та безпечності продуктів та умови їх зберігання, уточнювався перелік постачальників харчових продуктів, наявні маршрути, графіки та обсяг завозу продуктів харчування.
05.03.2020 року, за результатами здійснених заходів, в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Запорізькій області, під головуванням начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктора Шершнєва з представниками Департаменту освіти і науки Запорізької міської ради та їх територіальних підрозділів проведено семінар-нараду.
Учасники процесу обговорили низку питань щодо покращення матеріально-технічної бази навчально-виховних закладів, в тому числі харчоблоків, дотримання санітарно-гігієнічних норм, створення належних умов перебування дітей та організації безпечного харчування в закладах освіти м Запоріжжя.
Крім того, начальником управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Світланою Власовою презентовано, розроблений Держпродспоживслужбою в Запорізькій області, паспорт харчоблоку освітнього закладу.
Спеціалісти Держпродспоживслужби наголосили на обов’язковому продовженні роботи щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) на харчоблоках закладів дошкільної та загальної середньої освіти.
Також з присутніми проведена роз’яснювальна робота щодо профілактики та протидії поширенню коронавірусу COVID-19 з розповсюдженням друкованих листівок «Коронавірус профілактика інфікування та поширення».