30 вересня 2020
Для здійснення експорту вантажів до Європейського Союзу згідно регламенту Комісії (ЄС) 2019/628 від 8 квітня 2019 року щодо типових офіційних сертифікатів на певних тварин та товари та внесення змін до Регламенту (ЄС) No 2074/2005 та Регламенту імплементації (ЄС) 2016/759 щодо цих типових сертифікатів, харчові продукти повинні супроводжуватись офіційними сертифікатами. В Україні питання видачі таких сертифікатів регулюється ст. 60 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.08.2014 №288 «Про затвердження Правил заповнення, зберігання, списання ветеринарних документів та вимог до їх обліку».
В рамках Доручення Першого заступника Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Держпродспоживслужбою організовано навчання з питань сертифікації підконтрольних вантажів. 21 державний інспектор Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області успішно пройшли навчання на тему: «Сертифікація харчових та нехарчових продуктів при їх експорті на ринок країн-членів Європейського Союзу та відповідальність вимогам цих країн».
В Запорізькій області продукцію власного виробництва експортують до країн-членів Європейського Союзу підприємства м. Запоріжжя, м. Бердянська, м. Мелітополя, Запорізького, Гуляйпільського, Вільнянського та Новомиколаївського районів. На запити цих суб’єктів господарювання з початку 2020 року фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області оглянуто 296 партій підконтрольних вантажів, призначених для експорту до країн-членів Європейського Союзу і сертифіковано 3815 тон продуктів тваринного походження. Основними видами вантажів тваринного походження, що експортуються з території Запорізької області, є: мед бджолиний натуральний гомогенізований (48%), рибна продукція (24%), мотиль охолоджений (23%), а також пухо-перова суміш та казеїн технічний.