05 жовтня 2020
В сучасних умовах ведення тваринництва одним з основних критеріїв успіху є біозахист господарств. Біозахист — термін, який характеризує загальну стратегію або ж послідовність заходів, спрямованих на унеможливлення прояву інфекційних хвороб тварин та птиці у різних технологічних групах. Впровадження ефективної програми біозахисту, дотримання гігієни, а також розробка і застосування обґрунтованої схеми ветеринарно-санітарних робіт — складові успіху профілактики захворювань тварин та птиці. Повна програма біозахисту передбачає послідовні кроки із планування, впровадження і контролю. Мета програми біозахисту — зниження рівня патогенних мікроорганізмів і попередження появи нових джерел патогенів. Одним з основних принципів програми є організація та проведення ветеринарно-санітарних заходів.
Для організації цих заходів необхідно враховувати аналіз можливих загроз, враховуючи епізоотичний стан навколишніх територій, можливість заносу і накопичення збудників заразних хвороб, можливу небезпеку виникнення асоціацій з вірусів, бактерій і убіквітарної мікрофлори, або усюдисущої умовно-патогенної мікрофлори та ризики спалахів антропозоонозних захворювань.
Сучасні технології ведення тваринництва передбачають високу концентрацію поголів’я на виробничих площах, безперервність технологічного процесу, часті перегрупування і переміщення тварин.
Тому своєчасна регулярна дезінфекція, дезінсекція, дератизація в тваринницьких господарствах необхідна навіть за суперсучасної системи утримання тварин.
Станом на 01.09.2020 року на території області функціонує 160 господарств, що утримують 16,5 тис. голів великої рогатої худоби, 11,0 тис. голів овець, 120,0 тис. голів свиней та 2000,0 тис. голів птиці. Все це поголів’я розміщене в 600 тваринницьких приміщеннях загальною площею 863 тис.м.кв.
Враховуючи епізоотичну ситуацію та з метою забезпечення благополуччя тваринництва області спеціалістами Держпродспоживслужби області та господарств забезпечено повний комплекс проведення ветеринарно-санітарних заходів. Всі установи Держпродспоживслужби забезпечені сучасною дезінфекційною технікою, що підтримується в робочому стані.
З метою оперативного реагування на виникнення надзвичайних ситуацій на базі установ Держпродспоживслужби створено резерв дезінфікуючих засобів, який щорічно поповнюється та оновлюється.
Лише своєчасне і якісне проведення комплексу ветеринарно санітарних робіт можете знизити втрати серед тварин, підвищити санітарну якість і безпеку продуктів харчування.
Всі власники тварин та птиці незалежно від форми власності повинні усвідомлювати всю небезпеку, яку несуть інфекційні та паразитарні хвороби тварин і дотримуватися заходів біобезпеки, що є запорукою здоров’я тварин та основою успішного господарювання у сфері тваринництва.