23 грудня 2020
Сьогодні у Запорізькій облдержадміністрації відбулась онлайн-нарада з питань реформування системи шкільного харчування.
У заході взяли участь представники Департаменту освіти і науки, органів місцевого самоврядування, закладів освіти.
Від Держпродспоживслужби у заході взяли участь в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Ольга Сівова, начальниця управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Світлана Власова, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Віталій Д’яков, керівники районних і міських управлінь.
У своїх доповідях представники Держпродспоживслужби детально зупинилися на результатах перевірок закладів освіти. Зокрема було зазначено, що спеціалісти Держпродспоживслужби протягом року прийняли участь у 1015 комісійних обстеженнях закладів освіти, в тому числі 984 обстеження по готовності до нового навчального року, за результатами яких, в тому числі були надані пропозиції щодо поліпшення санітарно-гігієнічного стану окремих закладів освіти.
Окрім того, проведено 182 заходи державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів. За результатами проведених заходів видано 144 обов’язкових, для виконання у визначені строки, письмових вимог (приписів) щодо усунення порушень вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів. Прийнято 3 рішення про вилучення та знищення харчових продуктів, які постачалися до закладів загальної середньої освіти. Зокрема, було вилучено та знищено 5 кг молокопродуктів, 62 кг м’яса птиці. Під час проведення заходів відібрано 126 зразків продукції для проведення лабораторного контролю. В ході досліджень встановлено невідповідностей продукції щодо їх ґатунку та маркування в 19 зразках.
Основна частина наради була присвячена новим нормативно-правовим актам. Зокрема фахівцями Держпродспоживслужби були роз’яснені вимоги Санітарного регламенту закладами загальної середньої освіти, який набирає чинності з 01.01.2021року та визначає норми з організації харчування та медичного обслуговування в школах, вимоги до влаштування території, організації освітнього процесу, організації роботи з технічними засобами навчання, навчальних приміщень, зокрема, класів, кабінетів інформатики, фізкультурних залів та басейнів, приміщень допоміжного та підсобного призначення, пансіонів, санітарних вузлів тощо, а також норми щодо повітряно-теплового режиму в школі, освітлення приміщень, рівнів шуму та вібрацій.
Також учасники обговорили Методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти.