• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

23 грудня 2020

Фахівці Держпродспоживслужби та освітяни обговорили питання реформування системи шкільного харчування

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Сьогодні у Запорізькій облдержадміністрації відбулась онлайн-нарада з питань реформування системи шкільного харчування.

У заході взяли участь представники Департаменту освіти і науки, органів місцевого самоврядування, закладів освіти.

Від Держпродспоживслужби у заході взяли участь в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Ольга Сівова, начальниця управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Світлана Власова, начальник  управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Віталій Д’яков, керівники районних і міських управлінь.

У своїх доповідях представники Держпродспоживслужби  детально зупинилися на результатах перевірок закладів освіти. Зокрема було зазначено, що спеціалісти Держпродспоживслужби  протягом року прийняли участь у 1015 комісійних обстеженнях  закладів освіти, в тому числі 984 обстеження по готовності до нового навчального року, за результатами яких, в тому числі були  надані пропозиції щодо поліпшення санітарно-гігієнічного стану окремих закладів освіти.

Окрім того, проведено 182 заходи державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів. За результатами проведених заходів  видано 144 обов’язкових, для виконання у визначені строки, письмових вимог (приписів) щодо усунення порушень вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів. Прийнято 3 рішення про вилучення та знищення харчових продуктів, які постачалися до закладів  загальної середньої освіти. Зокрема, було  вилучено та знищено 5 кг молокопродуктів, 62 кг м’яса птиці.  Під час проведення заходів відібрано 126 зразків продукції для проведення  лабораторного контролю. В ході досліджень встановлено невідповідностей продукції щодо їх ґатунку та маркування в 19 зразках.

Основна частина наради була присвячена новим нормативно-правовим актам. Зокрема фахівцями Держпродспоживслужби були роз’яснені вимоги  Санітарного регламенту  закладами загальної середньої освіти, який набирає чинності з 01.01.2021року та визначає норми з організації харчування та медичного обслуговування в школах, вимоги до влаштування території, організації освітнього процесу, організації роботи з технічними засобами навчання, навчальних приміщень, зокрема, класів, кабінетів інформатики, фізкультурних залів та басейнів, приміщень допоміжного та підсобного призначення, пансіонів, санітарних вузлів тощо, а також норми щодо повітряно-теплового режиму в школі, освітлення приміщень, рівнів шуму та вібрацій.

Також учасники обговорили  Методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти.  


ВІДЕОСЮЖЕТИ