22 березня 2021
На виконання Доручення Прем’єр-міністра України Дмитра Шмигаля, з метою забезпечення здобувачів освіти якісними харчовими продуктами, розпочаті позапланові заходи державного контролю щодо постачальників харчових продуктів та сировини в заклади загальної середньої освіти Запорізької області.
Попередньо, з метою підвищення якості та ефективності організації харчування дітей, в організованих колективах, спеціалісти територіальних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області з початку року прийняли участь у 43 нарадах спільно з представниками органів управління освітою райдержадміністрацій, уповноважених в управлінні освітою сільських селищних, міських об’єднаних громад, провели 30 навчань щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) та дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів, надали 548 консультацій.
Від закладів освіти за звітній період надійшло на розгляд 327 перспективних двотижневих меню. За результатами проведеної гігієнічної оцінки вищезазначених меню встановлено, що закладами освіти та операторами ринку, які надають послуги харчування дітей, забезпечено режим харчування, різноманітність страв, правильне поєднання продуктів і страв, відсутні заборонені продукти. Водночас, у більшості перспективних меню не забезпечено виконання фізіологічних норм харчування дітей різного віку, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах».
Спеціалістами Держпродспоживслужби в Запорізькій області у поточному році у сфері санітарного законодавства перевірено п’ять закладів дошкільної освіти (Василівського, Гуляйпільського, Веселівського районів та міста Запоріжжя) з проведенням лабораторних досліджень. За результатами перевірок 20% проб питної води не відповідали гігієнічним нормативам за санітарно-хімічними показниками; в 8% змивів з об’єктів зовнішнього середовища виявлені відхилення. За енергетичною цінністю не відповідають 20% готових страв, досліджених на калорійність, при цьому приготовані страви безпечні в епідеміологічному відношенні.
При здійсненні перевірок найчастіше виявлялись наступні порушення:
- неякісне миття столового посуду, кухонного інвентарю, що підтверджено результатами лабораторних досліджень;
- не маркований інвентар для прибирання приміщень, невпорядковане його зберігання;
- недостатньо спеціального одягу для прибирання приміщень;
- несвоєчасно проводиться ревізія та чищення трапової каналізації та інші.
На керівників закладів дошкільної освіти за виявлені порушення складено протоколи про адміністративні правопорушення та направлені приписи щодо усунення порушень вимог законодавства.
Робота у вказаному напрямку триває.