15 квітня 2021
На виконання доручення Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області посилено державний контроль за операторами ринку, які здійснюють діяльність з постачання харчових продуктів та/або послуг з організації харчування для закладів середньої освіти.
Так, з початку року фахівцями Держпродспоживслужби проведено 26 позапланових заходів державного контролю вказаних суб’єктів господарювання.
В ході інспектування порушення вимог законодавства про харчові продукти встановлені у 25 операторів ринку.
Основні порушення, виявлені під час перевірок:
- потужності сконструйовані так, що не забезпечується їх належне утримання та запобігання або мінімізація будь-якого забруднення;
- потужності не підтримуються в чистоті, відсутні графіки та інструкції прибирання;
- обладнання не утримується у належному стані та не калібровано відповідно до законодавства;
- дезінфекційні заходи здійснюються у спосіб, що не забезпечує захист від появи ризику забруднення;
-відходи з приміщень, де є харчові продукти, не видаляються своєчасно;
-не надані підтверджуючі матеріали, записи, про проходження навчання з питань гігієни персоналу та гігієнічних вимог до обігу харчових продуктів;
- чітко не марковані небезпечні речовини та зберігаються у вільному доступі працівників потужностей;
- інвентар для прибирання потужностей не маркований, зберігання не упорядковано, використовується не за призначенням.
За результатами позапланових заходів державного контролю операторам ринку направлено 25 приписів щодо усунення порушень вимог законодавства у визначені строки, складено 18 протоколів за статтею 166²² Кодексу України про адміністративні правопорушення. Справи знаходиться на розгляді у суді.
Окрім того, в ході проведення актуалізації інформації щодо постачальників харчових продуктів в заклади загальної середньої освіти, було виявлено 3 оператори ринку, потужності яких не зареєстровані в Державному реєстрі.
Організатору харчування направлено лист щодо заборони закупівлі харчових продуктів у операторів ринку, які порушують вимоги діючого законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.
Наразі робота у цьому напрямку триває.