• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

07 червня 2021

7 червня – Всесвітній день безпеки харчових продуктів

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

У грудні 2018 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією проголосила  7 червня  Всесвітнім днем безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day). День встановлено з метою привернення уваги держав до проблем здорового харчування населення, а також безпечності вироблених харчових продуктів. Європейський Союз визначив безпечність харчових продуктів одним з головних пріоритетів своєї політики.

Небезпечні продукти харчування, що містять хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, є причиною більш 200 різноманітних хвороб – від діареї і до онкологічних захворювань. За оцінкою ВООЗ, 600 мільйонів людей, майже кожна десята людина в світі,  стали жертвами вживання неякісних харчових продуктів.  420 000 людей щорічно помирають з причини вживання небезпечних харчових продуктів. 40% хвороб  харчового походження приходиться на дітей віком до п'яти років – в середньому налічується 125 000 випадків смерті. Діарейні хвороби є найбільш поширеними захворюваннями, що розвиваються в результаті вживання небезпечних харчових продуктів – щорічно 550 мільйонів людей захворюють та 230 000 вмирають з причини небезпечного харчування.

Безпека харчових продуктів (англ. Food safety) — це поняття, що включає в себе вирощування, виробництво,   зберігання та реалізацію  харчових продуктів таким чином, щоб запобігти хворобам харчового походження. Мається на увазі, що виробники та реалізатори харчових продуктів  повинні дотримуватись низки процедур, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров'я.

Як відзначає ВООЗ, достатня кількість безпечного та збалансованого харчування є важливим фактором для підтримки життя та укріплення здоров'я.

Питання безпеки харчових продуктів, харчування та продовольчої безпеки нерозривно пов'язані. Небезпечні продукти харчування породжують порочне коло хвороб і недостатності харчування, що особливо зачіпає новонароджених та немовлят, осіб похилого віку та хворих. Захворювання харчового походження є перешкодою для економічного розвитку, оскільки вони створюють навантаження на системи охорони здоров'я і завдають шкоди національній економіці, туризму і торгівлі.

Сьогодні ланцюг поставок харчових продуктів  носить міжнародний характер. Ефективна співпраця між урядами країн, виробниками і споживачами  сприяє забезпеченню безпечності харчових продуктів.

Україна, в тому числі на законодавчому рівні, намагається вирішувати питання харчової безпеки. Але це питання не лише держави, але ще й особисто кожного з нас. Відповідальність в питанні вибору продуктів та складання власного раціону є запорукою збереження здоров’я та профілактики цілого спектру захворювань, пов’язаних з способом харчування.

Харчові отруєння, крім шкоди для здоров’я конкретної людини, завдають значних втрат для економіки та іміджу держави, виробничих підприємств, торгівлі, туризму.

Для запобігання цим несприятливим наслідкам у кожній державі здійснюються певні засади державної політики щодо забезпечення якості та безпеки харчових продуктів і продовольчої сировини. В Україні вони визначаються Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від  23 грудня 1997 року № 771/97-ВР.

Держава бере на себе зобов'язання забезпечити кожній людині право отримати  безпечні харчові продукти в продажу,  безпечні страви та харчові послуги в громадському харчуванні. Відповідальність за безпечність харчових продуктів несе виробник, а ось контроль – на боці держави, в рамках функцій та компетенцій Державної Служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.  Це велика інституція досвідчених фахівців у галузі харчової безпеки, яка має власний план інспекцій, але реагує на звернення та інформацію від споживачів та може здійснити позаплановий захід державного контролю.

Історія розвитку стратегії харчової безпеки почалась більше, ніж 50 років тому з документа, визнаного людством, CODEX ALIMENTARIUS. Досі це альфа та омега будь-якого документу стосовно безпечності харчових продуктів. Але за цей час були розроблені численні міжнародно визнані стандарти, загальні та галузеві, яких дотримується більшість харчових виробників у світі, в тому числі, в Україні.

Будьте відповідальними за власне здоров’я!

 


ВІДЕОСЮЖЕТИ