• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

01 липня 2021

Виявлення невідповідної харчової продукції

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

17.06.2021 року до Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області надійшло повідомлення від адміністрації КНП «Міська клінічна лікарня № 31» ХМР відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28.08.2021 № 818 «Про затвердження Порядку надання інформації про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю, санітарному та епідемічному благополуччю населення» про госпіталізацію 23 осіб з діагнозом: гострий гастроентероколіт. За даними анамнезу захворювання пов’язують із вживанням в їжу суші з мережі ресторанів «Якіторія» та «Мафія», які розташовані за адресою: вул. Квітки Основ’яненка, 7, м. Харків (http://surl.li/yhek).

Станом на 22.06.2021 згідно повідомлень із закладів охорони здоровʼя м. Харкова та області з ознаками гострої кишкової інфекції за медичною допомогою звернулось 90 осіб, в т.ч. діти, при опитуванні яких також встановлено ймовірний зв’язок виникнення захворювання із вживанням в їжу суши та інших страв мережі ресторанів «Якіторія» та «Мафія».
Для встановлення причин та умов виникнення спалаху інфекційного захворювання з 17.06.2021 фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області проводились епідеміологічне розслідування та позапланові заходи державного нагляду (контролю) у сфері безпечності харчових продуктів відносно зазначених закладів громадського харчування. Під час їх здійснення, для встановлення джерела, фактору передачі, причин та обставин, що сприяли виникненню спалаху, проведено відбір проб питної води, змивів з об’єктів зовнішнього середовища, сировини (http://surl.li/yhej).

За інформацією Держпродспоживслужби, за результатами дослідження зразків сировини, виявлено невідповідну харчову продукцію.

Зокрема йдеться про філе  лосося  охолодженого на шкурі (14.06.2021), соус «Спасі Гедза» (14.06.2021), соус «Манго-Чілі» (12.06.2021) виробництва ТОВ «Мостард» (03126, м. Київ, вул. Академіка Білецького, 34), які за мікробіологічними показниками не відповідають параметрам безпечності. Зокрема виділено Salmonella та підтверджено перевищення загальної бактеріологічної забрудненості.

Попереджаємо операторів ринку Запорізької області, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з виробництва та /або обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про вжиті заходи Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”.


ВІДЕОСЮЖЕТИ