• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

01 вересня 2017

Підготовка насіння до сівби.

 

Своєчасна доробка насіння та підготовка до сівби – один з важливих технологічних етапів насінництва. Після збирання врожаю сільськогосподарських культур зерновий ворох окрім насіння основної культури, в більшості випадків включає частки листо-стебельної маси, насіння бур’янів та інших культур, мінеральні та органічні домішки, які погіршують якість насіннєвого матеріалу, утруднюють його зберігання. Насіння бур’янів і часточки їх стебел мають вологість на 30-35% вищу, ніж насіння основної культури, несвоєчасне і неякісне очищення призводить до підвищення його вологості, самозігрівання, пліснявіння, погіршення посівних якостей. На цьому етапі необхідно контролювати якісні показники насіння, чистоту, вологість, при відборі партій на посів потрібно визначити схожість, тобто пройти аналітичний контроль. Виділення найкращих партій за сортовими та посівними якостями – запорука майбутнього врожаю.

Визначити ці якісні показники насіння можна в Державній установі "Запорізькій обласній фітосанітарній лабораторії". Орієнтовна дата початку прийому зразків на аналіз – 01 вересня 2017 року. Для проведення дослідження насіння звертатись за адресою: м.Запоріжжя, вул.Східна, 3 Д, тел. (061) 99-62-55, директор лабораторії – Коваленко Віталій Сергійович та завідувач відділу визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу – Степанюченко Сергій Анатолійович.


ВІДЕОСЮЖЕТИ