27 серпня 2021
Виконуючий обов’язки заступника начальника Головного управління Сергій Онищенко та начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Світлана Власова провели робочу нараду із представниками компаній-організаторами харчування у запорізьких школах та районних відділів освіти.
Держпродспоживслужба продовжує проводити перевірки та моніторинг постачальників послуг з організації харчування школярів, перевіряє відповідності навчальних закладів санітарним нормам - на цьому наголосила під час зустрічі начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного Управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, Світлана Власова.
Зокрема, учасники наради обговорили алгоритм дій організації кейтерингу в 11 запорізьких школах, які за ініціативою дружини Президента України Олени Зеленської увійшли до проекту «Здорове харчування». Розглянули питання доставки продуктів у школи за правилами кейтерингу, який повинен відповідати всім принципам та вимогам безпечності харчових продуктів на базі системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).
Фахівцями Держпродспоживслужби було наголошено, що деякі з постачальників в процесі підготовки й досі не надали повної інформації щодо реєстрації рухомих потужностей та висунули претензії до санітарно-технічного стану харчоблоків, що орендують. Світлана Власова підкреслила, що порушення, які були виявлені під час перевірок запорізьких навчальних закладів, в першу чергу стосуються саме стану обладнання і харчоблоків, де готуватиметься їжа для дітей. Серед найбільш поширених порушень: недостатня кількість кухонного та столового посуду, відсутність належних умов для миття рук на харчоблоках та в обідніх залах, лабораторних досліджень факторів середовища та ін.
Виконуючий обов’язки заступника начальника Головного управління, Сергій Онищенко, закликав підприємців слідувати нормам організації харчування та відповідати стандартам і вимогам реформи шкільного харчування.
Під час наради розглянули і актуальні питання щодо проведення моніторингових обстежень об’єктів нагляду з дотримання протиепідемічних та обмежувальних заходів, встановлених постановами Кабінету Міністрів України та Головного державного санітарного лікаря України з профілактики поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.
За кожним напрямком роботи були визначені першочергові завдання та наданні пропозиції щодо шляхів їх реалізації.
Нагадаємо, Держпродспоживслужба виступає партнером у сфері реформування шкільного харчування. Фахівці служби здійснюють контроль безпечності харчових продуктів та відповідності санітарним нормам, проводять перевірки та моніторинг постачальників послуг