05 січня 2022
З метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, у тому числі у складі робочих груп за участю представників Національної поліції та територіальних громад, проведено 25,7 тис. моніторингових обстежень щодо дотримання суб’єктами господарювання карантинних вимог.
У ході перевірок на 8,3 тис. об’єктах (32 % від перевірених) виявлені порушення протиепідемічних вимог, встановлених постановами Кабінету Міністрів України та Головного державного санітарного лікаря України.
Найбільше порушень карантинних вимог встановлювалося в місцях, де перебуває велика кількість відвідувачів: агропродовольчих ринках, закладах торгівлі, громадського харчування, аптеках, салонах краси, транспорті та інших.
Під час перевірок фахівцями Держпродспоживслужби фіксувалися типові порушення: обслуговування відвідувачів здійснювалося без засобів індивідуального захисту, недотримання соціальної дистанції, відсутність запасів дезінфікуючих засобів, не проведення дезінфекції та вологого прибирання приміщень та поверхонь, місць контакту рук працівників та відвідувачів, відсутність інформації про проведення температурного скринінгу працівників тощо. Окрім того, у період перебування регіону у «червоній» зоні, деякі заклади, попри заборону, працювали за відсутності у працівників вакцинації або ПЛР-тесту, або швидкого тесту, або сертифікату про одужання від COVID-19.
За порушення карантинних вимог працівниками Головного управління Держпродспоживслужби складено 2,6 тис. протоколів про адміністративні правопорушення, із них 160 – за статтею 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
В ході моніторингових обстежень із суб’єктами господарювання, працівниками та відвідувачами проведені профілактичні бесіди щодо дотримання карантинних обмежень.
Незважаючи, що на території Запорізької області відповідно до рішення Державної комісії з питань ТЕБ та НС з 30.12.2021 року скасовано «червоний» рівень епідеміологічної небезпеки поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, у регіоні продовжується робота робочих груп щодо контролю дотримання карантинних вимог суб’єктами господарювання, які проваджують господарську діяльність у закладах освіти, фізичної культури та спорту, торгівлі, громадського харчування, на ринках, закладах, що надають послуги з розміщення, суб’єктами транспортної інфраструктури тощо.
Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області наголошує на необхідність дотримання вимог, встановлених постановами Кабінету Міністрів України та Головного державного санітарного лікаря України, а також рекомендує отримати повний курс вакцинації.