• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

21 квітня 2022

‼️Як уникнути отруєння неякісними продуктами: рекомендації до Великодня

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області✅У неділю православні християни відзначатимуть одне з найбільших релігійних свят - Великдень. Нажаль, нам вкотре доводиться відзначати Пасху та Воскресіння Христове у надзвичайних умовах. У попередні роки - в умовах пандемії коронавірусу та карантинних обмежень, цього річ - в умовах повномасштабного російського вторгнення. Проте релігійні громади готуються до проведення Великодніх богослужінь та освячення пасхальних кошиків і кожен з нас турбується, що покласти до нього. 
❗️Та щоб закупівля харчових продуктів не призвела до харчових отруєнь потрібно уважно підійти до їх вибору. Нижчезазначені рекомендації значно зменшать ризик отруєння неякісними продуктами:
•  Оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих, офіційних обладнаних продовольчих ринках, де проводиться ветеринарно-санітарна експертиза.
•  Не замовляйте кондитерські вироби, м’ясні, молочні та рибні продукти домашнього приготування через інтернет мережі.
•  Не закуповуйте заздалегідь харчові продукти, які швидко псуються.
•  Щоб уникнути купівлі неякісних продуктів уважно ознайомтесь з маркуванням: строком придатності, температурою зберігання і по можливості з запахом та зовнішнім виглядом продукту. Ознайомтесь зі складом продукту.
•  Переконайтесь в цілісності упаковки продукту, а також в тому, що умови зберігання відповідають вимогам виробника.
•  При купівлі яєць зверніть увагу не тільки на строки придатності а і на цілісність та чистоту шкаралупи.
❗️Дані епідеміологічних розслідувань випадків гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь свідчать про те, що захворювання, як правило, виникають через недотримання технологій приготування та елементарних гігієнічних вимог під час зберігання страв.
•  Продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, заливні, паштети м’ясні, салати до складу яких входять яйця, тощо) зберігайте в холодильнику, дотримуйтесь встановлених гарантованих термінів зберігання.
•  Використовуйте окремий розподільний інвентар для обробки сировини та готових продуктів. В холодильнику сировину та готові страви зберігайте окремо.
•  Овочі та фрукти при споживанні добре промийте питною водою, а яйця, перед приготуванням, ретельно вимийте в водно-содовому розчині.
❗️Окремим питанням хочемо виділити підготовку «символів» Великодня. Напередодні свята у продажі з’являється маса штучних барвників для яєць, посипок, та яскравих фігурок для прикраси великодньої випічки. Часто за красотою та яскравою фарбою прикрас приховується цілий ряд шкідливих речовин. Тож радимо використовувати в приготуванні смаколиків як можна більше натуральних компонентів. Пасочки можна прикрасити горіхами, сухофруктами, натуральними цукатами. Уявити свято без крашанок теж неможливо, тому при приготуванні яєць пропонуємо використати натуральні барвники (шкірка цибулі, сік буряка, винограду або моркви з додаванням оцту, куркума, чай каркаде та інші), завдяки яким можна отримати великодні яйця різноманітних і бездоганно природних кольорів без шкоди для здоров’я.
Бажаємо усім миру,  здоров’я та спокою!


ВІДЕОСЮЖЕТИ