• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

18 травня 2022

❗️Профілактика отруєнь під час воєнного стану

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області

Наразі в Україні ‒ діє військовий стан. Наші громадяни, іноземні друзі, волонтери та партнери роблять свій внесок в тяжкий час, як збір продуктів харчування та приготування їжі для цивільного населення та особистого складу війська України.
☑️Рекомендуємо дотримуватися простих порад як уникнути харчові отруєння та харчові токсикоінфекції:
•  залучати до роботи із збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів) осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);
•  дотримуватися обов’язкової гігієни рук осіб, що контактують з харчовими продуктами;
•  сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати та транспортувати окремо;
•  при розфасуванні продукції перевіряти термін її придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розділити продукти й продумати раціональне харчування на місці;
•  оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та строки їх придатності. При огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінити чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти: патьоки, деформації, фізичний (неправдивий) бомбаж і банки «хлопавки», та не допустити їх наступне зберігання та використання;
•  сирі харчові продукти (риба, м’ясо тощо) піддавати термічній обробці (смаження, варіння або тушкування);
•  продукти, які швидко псуються, – оцінити їх зовнішній вигляд, колір, запах та смак;
•  зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів –
за можливості;
•  дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі.

❗️УВАГА! 
Особлива увага має приділятися харчовим продуктам, які було отримано від цивільного населення, а саме: кондитерські і кулінарні вироби, напівфабрикати з м’яса, риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, тощо) домашнього виготовлення, а також грибні та плодоовочеві, м’ясні та рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах.

Слава Україні!


ВІДЕОСЮЖЕТИ