• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

29 вересня 2022

Чи варто протруювати насіння?

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області

Якість насіння є одним із основних факторів, що забезпечують одержання високих і стабільних урожаїв сільськогосподарських культур. Тому великого значення набуває попередня діагностика насіння із застосуванням спеціальних фітопатологічних методів.

При проведенні аналізу насіння на фітопатологію, можна виявити збудників таких хвороб як: летюча сажка, стеблова сажка, тверда сажка, карликова сажка, ріжки злаків, церкоспороз, гельмінтоспороз, борошниста роса, септоріоз, які зосереджуються на зовнішній оболонці насінини й/або у середині. Переважна кількість патогенів – гриби, а найефективніший спосіб попередження захворювання у час вегетації – це протруювання насіння. Слід зазначити, що якщо не обробляється насіння протравлювачем протягом двох років, це призведе до пошкоджень  1/4 частини культур. Протруєння захищає не тільки насіння, а й проросток, послаблює негативну дію мікротравмування насіння, активізуючи його імунні властивості.

Термін обробки не має впливу на якість знезараження насіння, при використанні протруйників з системною дією. Тому протруювання посівного матеріалу можливе не тільки перед посівом, але й за 1-2 тижні до нього, не втрачаючи ефективність дії. Але якщо використовувати біологічні препарати, то обробку потрібно робити відразу перед посівом. Також необхідно суворо дотримуватися рекомендованих норм витрати протруйника, так як її зниження всього на 10-15% зменшує результативність обробки препаратами і допомагає формуванню резистентності у збудника хвороб, що робить прийом нерентабельним.

Але є й винятки, коли використання протруєного насіння більшістю препаратів заборонене.

Так, для виробництва рослин і рослинної продукції (крім насіння і садивного матеріалу) повинно використовуватися лише органічне насіння і садивний матеріал. («Порядок (детальні правила) органічного виробництва та обігу органічної продукції», затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 23 жовтня 2019 р. № 970). https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/970-2019-%D0%BF#Text

Вказаним Порядком передбачені наступні заходи, що забезпечують захист рослин під час виробництва органічної продукції (органічного насіння):

впровадження сівозмін;

застосування біологічного контролю;

культивування сортів та гібридів, стійких до хвороб та шкідників;

застосування інтегрованої системи заходів захисту рослин.

Водночас, звертаємо увагу на Перелік речовин (інгредієнтів, компонентів), що дозволяється використовувати у процесі органічного виробництва та які дозволені до використання у гранично допустимих кількостях, затверджений наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 09.06.2020 №1073 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0763-20#Text

Нагадуємо, що вибір сортів рослин, придатних для органічного виробництва, проводиться з урахуванням природної продуктивності, стійкості проти хвороб і адаптації до різних ґрунтових та кліматичних умов.

Ознайомитися з Державним реєстром сортів рослин, придатних для поширення в Україні можна за посиланням https://minagro.gov.ua/napryamki/roslinnictvo/reyestr-sortiv-roslin-ukrayini/reyestr-sortiv-roslin-ukrayini


ВІДЕОСЮЖЕТИ