• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

30 вересня 2022

Захистіть себе від отруєння соланіном

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області

Завітала золота осінь і разом з нею природа несе нам свої щедрі дари, одним із яких є картопля.

Однак далеко не всі знають, що, здавалося б, абсолютно безпечний і улюблений багатьма овоч може спровокувати отруєння різного ступеня тяжкості - від легкого нездужання до інвалідності і навіть летального результату, причиною якого може бути токсична хімічна речовина під назвою соланін.

Та попри все, картопля – овоч поживний і смачний, тому, навіть знаючи, що він може містити токсичні речовини, не варто виключати його з раціону, а ризик отруєння можна звести до нуля, якщо дотримуватися нескладних правил при його купівлі, зберіганні і вживанні.


 

Як розпізнати отруйну картоплю та уникнути отруєння нею?

Яскравим маркером отруйної картоплі є її зелений колір. Це однозначне свідчення того, що бульби довго лежали на сонці і концентрація токсину у них збільшилася. Не купуйте картоплю з відкритих вітрин у вуличних торговців. Дотримуйтесь умов зберігання і тримайте картоплю в темних місцях, куди не проникає сонце.

Отруйною може бути не тільки зелена картопля, тому треба звертати увагу не лише на колір, але і на смак бульб. Якщо картопля гірчить і при її вживанні починає дерти в горлі — це вірна ознака великої концентрації токсину.

Небезпеку становить і овоч, у якому порушена цілісність. Як відомо, соланін відіграє захисну функцію, тому при пошкодженні його концентрація зростає. Уникайте покупки бульби з тріщинами, розрізами або зідраною шкіркою.

Пророслу картоплю теж не слід купувати. В місцях появи картопляних паростків кількість соланіну завжди збільшується, оскільки проростання провокує вироблення цієї речовини.

Соланін у бульбах картоплі найбільше сконцентрований в лушпинні та в тонкому шарі безпосередньо під ним, і, таким чином, може бути у великій мірі видалений при чищенні. Також велика концентрація соланіну спостерігається в молодих пагонах та бруньках  картоплі — тож задля видалення соланіну при чищенні в картоплі треба вирізати «вічка».

 

Симптоми отруєння соланіном

Симптоми можуть проявитися через 2-3, а іноді навіть 8-12 годин після вживання їжі, багатої соланіном. При отруєнні соланіном можуть спостерігатися такі ознаки, як: гіркота в роті, першіння в горлі, жовтяниця; спазми шлунку; висока температура; задишка; прискорене серцебиття; запаморочення, сплутана свідомість, галюцинації, сильні головні болі та інші.

У таких випадках радимо не зволікати та терміново звернутися до лікаря.

Важливо! Найбільшої шкоди соланін завдає маленьким дітям, вагітним жінкам, літнім людям та людям з хронічними захворюваннями.

Тож якщо дотримуватися рекомендацій щодо зберігання та вживання картоплі, отруєння соланіном вам не загрожує!


ВІДЕОСЮЖЕТИ