• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

29 грудня 2022

Поради споживачам щодо зберігання харчових продуктів у разі відключення електроенергії

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області

В умовах воєнного стану, внаслідок збройної агресії росії, в Україні тривають вимушені віялові та аварійні відключення електроенергії. Тож, для споживачів, як ніколи стало актуальним питання, як зберігати в таких випадках харчові продукти.

З метою недопущення ускладнень епідемічної ситуації, збереження харчових продуктів безпечними для вживання, у разі відключення електроенергії, рекомендуємо дотримуватися наступних порад:

  • У холодильнику має бути температура +4 °С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С.

  • Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4° С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. По можливості, придбайте сухий або блоковий лід.

  • У разі відключення електроенергії, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше ніж 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильну камеру.

  • Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4 °С або нижче.

  • Якщо маєте сумніви щодо безпечності харчового продукту, ніколи не пробуйте його на смак. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.

  • Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час.

  • Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника.

 

Інформація підготовлена з урахуванням рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України.


ВІДЕОСЮЖЕТИ