29 грудня 2022
В умовах воєнного стану, внаслідок збройної агресії росії, в Україні тривають вимушені віялові та аварійні відключення електроенергії. Тож, для споживачів, як ніколи стало актуальним питання, як зберігати в таких випадках харчові продукти.
З метою недопущення ускладнень епідемічної ситуації, збереження харчових продуктів безпечними для вживання, у разі відключення електроенергії, рекомендуємо дотримуватися наступних порад:
У холодильнику має бути температура +4 °С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С.
Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4° С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. По можливості, придбайте сухий або блоковий лід.
У разі відключення електроенергії, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше ніж 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильну камеру.
Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4 °С або нижче.
Якщо маєте сумніви щодо безпечності харчового продукту, ніколи не пробуйте його на смак. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час.
Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника.
Інформація підготовлена з урахуванням рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України.