07 березня 2023
На сьогоднішній день, в умовах дії воєнного стану, коли йде міграція населення та з урахуванням оперативної обстановки, у м. Запоріжжі передбачено функціонування штабів гуманітарної допомоги, місць тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб, об’єктів захисту, пунктів незламності. На цих об’єктах є доступ до води питної та можливого гарячого харчування, передбачено надання послуг з обігріву людей, тимчасового відпочинку, у тому числі для мам і дітей, доступу до мобільного зв’язку, інтернету та живлення електронних гаджетів і мобільних телефонів. Також продовжують здійснювати свою діяльність об’єкти торгівлі та з надання послуг населенню.
Водночас, звертаємо увагу, що в таких місцях, у випадку недотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів, умов та правил зберігання продуктів харчування, існує ризик виникнення та розповсюдження інфекційних захворювань, харчових отруєнь серед населення.
З метою недопущення виникнення та розповсюдження масових випадків інфекційних захворювань, гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь, гострої респіраторної хвороби COVID-19 Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області проводиться роз’яснювальна робота на об’єктах нагляду.
Так, минулого місяця спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області здійснили візити до 144 об’єктів різних сфер діяльності у м.Запоріжжі.
Фахівці відомства провели бесіди з суб’єктами господарювання та їх працівниками стосовно профілактики виникнення та розповсюдження інфекційних захворювань, харчових отруєнь, ботулізму, гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 тощо.
Окрему увагу акцентували на відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог законодавства.
Також під час інформаційно - просвітницької роботи інспектори вручили пам’ятки щодо дотримання вимог чинного санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів та відповіли на ряд запитань.
Нагадуємо, що згідно зі змінами, внесеними Постановою КМУ від 23 грудня 2022 р. № 1423 до постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09 грудня 2020 р. №1236, на території України продовжено термін дії карантину до 30 квітня 2023 р.
На період дії воєнного стану суб’єктам господарювання рекомендується дотримуватися протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».
Отримати консультації щодо вимог чинного санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів можна за телефоном: (061)239-75-44