• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

11 січня 2018

Профілактиці африканської чуми свиней – постійну увагу!

     Епізоотична ситуація щодо африканської чуми свиней (АЧС) в Україні у 2017 році погіршилася – якщо у 2016 році було виявлено 91 випадок захворювання, то у 2017 – 163. Особливу занепокоєність викликає значне зростання кількості випадків у дикій фауні – з 7 у 2016 році до 38 у минулому.

     Користувачі мисливських угідь, мисливці, єгеря повинні звертати увагу на  ослаблених і підозрілих щодо захворювання диких кабанів,  інформувати спеціалістів Держпродспоживслужби щодо випадків невластивої поведінки, захворювання та їх загибелі.  Необхідно забезпечити відбір проб та проведення досліджень від усіх відстріляних і виявлених загиблих диких кабанів на африканську чуму. Відстріл дикого кабана та взяття проб біологічного матеріалу проводити під контролем спеціалістів Держпродспоживслужби та відповідно до вимог чинного законодавства. Дозволяється використання туш впольованих диких кабанів лише після отримання негативних результатів лабораторних досліджень на АЧС.

На жаль, 2018 рік почався з виявленням нового неблагополучного пункту: за повідомленням Держпродспоживслужби України 03.01.2018 при дослідженні в Державному науково-дослідному інституті лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ), двох проб біологічного матеріалу, відібраних від свиней в свиногосподарстві фізичної особи села Мамалига  Новоселицького району Чернівецької області виявлено ДНК вірус африканської чуми свиней. Спеціалісти Держпродспоживслужби області проводять заходи, щодо ліквідації захворювання в осередку виникнення  та недопущення розповсюдження захворювання, також проводиться епізоотичне розслідування, щодо встановлення причини виникнення захворювання.

При аналізі виникнення спалахів африканської чуми свиней в господарствах різних форм власності встановлено, що хвороба  часто заноситься із продуктами харчування тваринного походження. Більшість господарів, у яких захворіли свині на африканську чуму свиней підтвердили, що для годівлі тварин використовували кухонні відходи, серед яких могли бути шматочки ковбаси, шинки, сала. А як відомо, у копчених м’ясопродуктах вірус може зберігатися до шести місяців.

Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області наголошує, що в умовах напруженої епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней в Україні, здоров’я та благополуччя тварин повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують свиней.

У зв’язку з цим необхідно дотримуватись наступних правил:

  • – не згодовувати сільськогосподарським тваринам, крім хутрових звірів, залишки харчових продуктів, відходи закладів харчування або кормові матеріали, що містять або походять з відходів закладів громадського харчування;
  • – утримувати свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
  • – не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;
  • – обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
  • – не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;
  • – забезпечувати закритий режим роботи господарства;
  • – обов’язково терміново інформувати територіальну установу Держпродспоживслужби (ветеринарної медицини) про захворювання або загибель свиней в господарстві;
  • – здійснювати реалізацію і використання м'яса та продуктів забою свиней, інших тварин (птиці), що пройшли ветеринарну-санітарну експертизу та отриманих від тварин, що  піддані передзабійному огляду в установленому порядку;
  • – не забивати хворих свиней та не переробляти їх туші.

        Дотримання вищевказаних елементарних заходів убереже ваших тварин від захворювання на африканську чуму свиней, а вас – від непередбачуваних матеріальних втрат.

 


ВІДЕОСЮЖЕТИ