12 січня 2018
В перші дні нового 2018 року в Запорізькій області зареєстровано випадок отруєння на ботулізм. На лікарняне ліжко реанімаційного відділення КУ «Обласної клінічної інфекційної лікарні» ЗОР потрапили двоє постраждалих. які пов’язують своє захворювання з вживанням риби (лящ), придбаної у невідомих рибалок та засоленої в домашніх умовах. В залишках риби, вилученої з вогнища, при проведені лабораторних досліджень, виявлений ботулотоксин типу «Е». На теперішній час стан потерпілих стабільний, їм надається кваліфікована медична допомога, та проводиться специфічне лікування.
Якщо проаналізувати ситуацію в країні, то можно відмітити, що статистичні показники захворюваності на ботулізм 2017року практично не відрізняються від трьох попередніх років. В Україні захворіло понад 90 людей, померло від цієї хвороби дев’ятеро. В нашому регіоні за минулий рік захворіло 18 людей, летальні випадки не реєструвались. Найбільш ускладнює ситуацію відсутність протиботуліністичної сироватки. За офіційними даними Міністерства охорони здоров’я України ще з початку липня 2017року за Програмою розвитку ООН, як гуманітарну допомогу, поставлено в Україну 25 курсів антитоксину ботулізму. «На відповідальному зберіганні на складах ДП "Укрвакцина" є незначний запас флаконів сироватки», – відзначається у відомостях, при цьому сироватки в регіонах немає. Міністерство звернулося з проханням до ВООЗ та "Червоного Хреста" надати сироватку у вигляді гуманітарної допомоги.
Звертає на себе увагу той факт, що все частіше і частіше основною причиною захворювання на ботулізм є риба в'ялена та сушена, яка виготовляється на підприємствах рибопереробної промисловості та реалізується через торгівельну мережу або агропродовольчі ринки. У зоні ризику також – копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви, домашня ковбаса. Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо.
Що ж таке ботулізм?
Ботулізм –токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма цього захворювання може призвести до летального результату. Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, що надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Смертельна доза для людини складає лише 0,3 мкг. Зараження відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження: забруднених клостридіями фруктів і овочів, неправильно консервованих продуктів; через ковбаси, шинку, копчену рибу.
Небезпечність для оточуючих відбувається через виділення бактерій в зовнішнє середовище з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, "осідаючи" у різних відділах нервової системи.
Симптоми ботулізму
Перші симптоми можуть з'явитись як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Високої температури та нудоти, як правило, не буває. Хіба, якщо у продукті був ще супутній збудник. Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість сльозових оболонок, а далі інші симптоми – м'язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів, порушення зору ("сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів); може змінитися тембр голосу.
Як лікувати ботулізм?
У спеціалізованому відділенні протягом 1-4 діб хворому внутрішньом'язово вводять спеціальні сироватки. З огляду на те, що в шлунково-кишковому тракті спори ботулотоксину можуть перетворюватися у вегетативні форми, для їхнього знищення використовують антибіотики. При розладах дихання призначають штучну вентиляцію легень. Для кращого насичення крові киснем та підвищення захисних сил організму використовують гіпербаричну оксигенацію.
Держпродспоживслужба в Запорізької області вкотре звертається до мешканців нашого регіону з проханням не купувати в місцях стихійної торгівлі та на агропродовольчих ринках рибу, м'ясні та рибні продукти домашнього виготовлення.
Також нагадуємо що найчастіше збудник ботулізму концентрується в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м’ясо. Тому, найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені.
З метою профілактики виникнення хвороби необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
Слід пам’ятати, що хворобу легше попередити, ніж лікувати, за перших ознак захворювання негайно зверніться за медичною допомогою!
Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.