• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

15 червня 2023

Що потрібно знати про холеру?

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Повномасштабна війна може стати причиною поширенню холери. Зруйнована інфраструктура (станції водопостачання та водовідведення), масові поховання на території бойових дій у поєднанні із літнім зростанням температури навколишнього середовища, підвищує ризики появи гострих інфекційних захворювань, зокрема — холери.

Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижні і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — протягом декількох місяців.

Джерелом збудника інфекції є людина — хворий або носій вібріонів.           Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті. Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму. Першими симптомами холери є діарея (частий, до 10 і більше разів на добу, пронос). При цьому людина втрачає багато рідини — до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму.

При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, в хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.

Вкотре нагадуємо, що дотримання простих правил допоможе уникнути захворювання:

  • не купуйте продукти харчування, зокрема — рибу, у місцях стихійної торгівлі;
  • не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
  • дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
  • використовуйте чисту воду;
  • мийте овочі і фрукти перед вживанням;
  • ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.

   Звертаємо увагу, що під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Дотримуйтесь цих простих рекомендацій – бережіть себе та своїх близьких!

Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp


ВІДЕОСЮЖЕТИ