• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

19 червня 2023

До уваги суб’єктів господарювання
Пам’ятка з профілактики ботулізму

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Суб’єкти господарювання які здійснюють обіг харчових продуктів та сировини на будь-якій стадії, зобов’язані дотримуватись вимог Законів України «Про основні принципи та вимоги щодо безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», «Про захист населення від інфекційних хвороб».

Суб’єкт господарювання зобов’язаний

  •  Здійснювати обіг харчових продуктів, отриманих з потужностей, що пройшли державну реєстрацію або отримали експлуатаційний дозвіл;
  • Підтримувати потужність в чистому та робочому стані;
  • Обладнання, інвентар і транспортні засоби утримувати у чистоті шляхом чищення,
    миття та дезінфекції;
  • Використовувати воду у виробництві харчових продуктів (у технологічному процесі
    та/або є інгредієнтом), що відповідає вимогам, установленим до води питної;
  • До виробництва та/або здійснення обігу харчових продуктів допускати персонал, стан здоров’я якого не становить загрози безпечності харчових продуктів та який пройшов обов’язковий медичний огляд і навчання (підготовку), що має бути документально підтверджено;
  • Здійснювати ефективні заходи щодо боротьби зі шкідниками;
  • Харчові відходи з приміщення, де є харчові продукти, видаляти якнайшвидше;
  • Розміщувати харчові відходи у закритих контейнерах, сконструйованих так, щоб забезпечити максимальний рівень захисту та їх дезінфекцію;
  • Забезпечити захист харчових продуктів від будь-якого забруднення на всіх стадіях виробництва, переробки та/або обігу;
  • Пакування, включаючи первинне пакування, здійснювати у спосіб, що унеможливлює забруднення продуктів та цілісність упаковки;
  • Розмістити та представити обов’язкову інформацію про харчові продукти;
  • Санвузли та каналізаційну систему утримувати у належному робочому стані;
  • Особливу увагу звертати при надходженні риби та рибної продукції, з метою попередження ботулізму, на супровідні документи, умови зберігання та реалізації;
  • Дотримуватись товарного сусідства та температурного режиму при зберіганні харчових продуктів;
  • Суворо дотримуватись технології приготування страв, температурного режиму при обробці, зберіганні  та реалізації харчових продуктів;
  • Постійно дотримуватись процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).

Звертаємо увагу! Відповідальність за порушення законодавства передбачена ст. 65 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Телефон для консультацій  управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: (061) 228 04 51

Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, 69002 м. Запоріжжя, вул. Гоголя, 105-а, e-mail: office@gudpss-zp.gov.ua, https://www.gudpss-zp.gov.ua/


ВІДЕОСЮЖЕТИ