• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

23 червня 2023

Пам’ятка як знизити ризик зараження інфекційними захворюваннями через харчові продукти та воду

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

В умовах недотримання заходів суспільної та особистої гігієни кишкові інфекції можуть швидко поширюватися серед оточуючих осіб та викликати масові захворювання людей.

Збудники кишкових інфекцій мають високу стійкість до зовнішнього середовища, тривалий час зберігаючи свої хвороботворні властивості.

У передачі збудників можуть брати участь кілька основних факторів: вода, харчові продукти, ґрунт, предмети побуту тощо. У харчових продуктах збудники кишкових інфекцій як зберігаються,так й активно розмножуються, не змінюючи свого зовнішнього вигляду і смаку продукту.

Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко), немитих фруктах і овочах.

У разі появи ознак кишкових захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить) негайно звертайтеся до лікаря.

Щоб убезпечити себе від загрози захворіти в надзвичайній ситуації пропонуємо дотримуватись правил профілактики кишкових інфекцій, які включають прості правила гігієни:

  • ретельно мийте руки з милом перед приготуванням, прийомом їжі та після відвідування туалету;
  • пийте тільки бутильовану або привізну воду, воду для приготування їжі і господарських потреб беріть тільки з перевірених джерел;
  • відмовтеся від продуктів, які були підтоплені водою (навіть від консервації);
  • піддавайте всі продукти термічній обробці (варіння, смаження, запікання);
  • овочі та фрукти, у тому числі цитрусові та банани, вживайте тільки після миття їх чистою водою та ошпарювання окропом;
  • розливне молоко вживайте після кип'ятіння;
  • сир, приготовлений із сирого молока, краще вживати лише у вигляді страв із термічною обробкою;
  • всі харчові продукти слід зберігати в чистому посуді, що закривається;
  • продукти, що швидко псуються, зберігайте в холодильниках у межах допустимих термінів зберігання;
  • не вбирайтеся в одяг, який був забруднений під час підтоплення, без попереднього прання та дезінфекції;
  • на вокзалах, в аеропортах, місцях масового відпочинку під час пиття води, використовувати лише одноразовий посуд.

При виявленні тих чи інших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутися до лікаря. Не займайтеся самолікуванням!

Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp


ВІДЕОСЮЖЕТИ