23 червня 2023
В умовах недотримання заходів суспільної та особистої гігієни кишкові інфекції можуть швидко поширюватися серед оточуючих осіб та викликати масові захворювання людей.
Збудники кишкових інфекцій мають високу стійкість до зовнішнього середовища, тривалий час зберігаючи свої хвороботворні властивості.
У передачі збудників можуть брати участь кілька основних факторів: вода, харчові продукти, ґрунт, предмети побуту тощо. У харчових продуктах збудники кишкових інфекцій як зберігаються,так й активно розмножуються, не змінюючи свого зовнішнього вигляду і смаку продукту.
Кишкові інфекції передаються через вживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки.
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко), немитих фруктах і овочах.
У разі появи ознак кишкових захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить) негайно звертайтеся до лікаря.
Щоб убезпечити себе від загрози захворіти в надзвичайній ситуації пропонуємо дотримуватись правил профілактики кишкових інфекцій, які включають прості правила гігієни:
При виявленні тих чи інших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутися до лікаря. Не займайтеся самолікуванням!
Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp