26 червня 2023
- У випадку можливого припинення централізованого водопостачання, з метою убезпечення від зараження населення інфекційними хворобами, рекомендуємо надавати перевагу очищеній фасованій бутильованій або очищеній воді, що розливається в ємності для індивідуального користування.
- Зберігати питну воду необхідно у закритих ємностях.
- При цьому, доцільно позначити ємності бірками «Вода знезаражена для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб». Бажано, зробити 2-3-добовий запас води.
- Перед використанням питної води з бюветів та інших джерел нецентралізованого водопостачання (колодязів, шахтних криниць) її необхідно знезаразити. Кип’ятіння є найефективнішим методом знезаражування води (воду треба кип’ятити не менше 10 хвилин від моменту закипання). Але навіть при зберіганні такої води у чистій і добре закритій ємності - термін придатності не повинен перевищувати однієї доби.
Звертаємо увагу! Перед використанням такої води варто оцінити її за органолептичними якостями (прозорістю, кольором та запахом). Якщо вода має неприємний запах, забарвлена в будь який колір і не прозора - вона не придатна для споживання, а вода з відкритих водойм використовується тільки для технічних цілей!
Ще одним значущим фактором розповсюдження інфекцій є брудні руки.
Більшості інфекцій, що передаються через брудні руки, можна запобігти завдяки дотриманню гігієни рук.
- Тому в разі їх видимого забруднення якомога ретельніше мийте руки водою із милом протягом 30 секунд.
- Для висушування рук після миття рекомендуємо користуватися одноразовими паперовими рушниками, а за їхньої відсутності індивідуальним тканинним рушником.
- За відсутності можливості помити руки водою можна використати вологі серветки, а після застосувати антисептик для рук з вмістом спирту не менше 70%.
Мінімальний час обробки рук антисептиком становить не менше 30 секунд.
Обов’язково дотримуйтесь гігієни рук перед:
За перших ознак кишкової інфекції не зволікайте, одразу зверніться за допомогою до медичного закладу.
Дбайте про своє здоров’я та здоров’я рідних і близьких!
Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp