• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

13 липня 2023

Підготовка складських приміщень до нового врожаю: що необхідно знати

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Наразі в області триває збирання сільськогосподарських культур. Але важливо не тільки зібрати урожай, а і зберегти його в належному стані. Для цього слід потурбуватись про належну підготовку складських приміщень.

В першу чергу, необхідно ретельно очистити склад від залишків минулорічного врожаю, пилу, бруду, слідів життєдіяльності шкодочинних комах та гризунів, очистити місця, де оселяються й розмножуються комірні шкідники (підлога, стіни, опорні стовпи, балки, кутки, пази, щілини, підпілля).

Також необхідно ретельно очистити й прискладську територію, зерноочисні і транспортні машини, мішки і брезенти від зернових просипів, сміття, бур’янів та інших решток.

Зметені зразки при прибиранні треба перевірити на наявність шкідників, щоб правильно визначитися з проведенням дезінсекції.

Серед основних заходів захисту хлібних запасів від шкідників можна виділити запобіжні (профілактичні) та винищувальні.

Профілактичні заходи є пріоритетними заходами захисту хлібних запасів та спрямовані на запобігання зараженню шкідниками.

Це насамперед: заходи, які перешкоджають проникненню шкідників у сховища; з забезпечення режимів зберігання; з додержання правил приймання, розміщення, переробки та перевезення зерна.

Зокрема, необхідно перевірити покрівлю зерносховищ на цілісність, зменшення кількості дерев’яних предметів.  У разі виявлення на підлозі, опорних стовпах та стінах зерносховищ  тріщин та щілин, які є місцем схову і резервації комах та кліщів, необхідно провести ремонтні роботи.

Зернові склади мають бути сухими. Для запобігання проникненню у сховище дощової води навколо нього влаштовують водостічні канави. З сонячного боку віконне скло білять вапном або роблять над вікнами невеликі навіси з дошок, щоб захистити зерно від нагрівання сонячним промінням.

Винищувальні заходи

За 2 - 3 тижні до засипання зерна чи насіння нового врожаю необхідно провести знезаражування (дезінсекцію) приміщень свіжогашеним вапном або агрохімікатами, розкласти отруєні принади для знищення гризунів.

Обробляють приміщення при температурі не нижче 12оС, коли шкідники знаходяться в активному стані.  Вибір способу обробки залежить від видового складу шкідників. Одночасно з дезінсекцією складів потрібно обробити зовнішні стіни, а також прискладську територію на відстані не менше 5 м і в одні й ті самі терміни.

Увага! При проведенні захисних обробок використовуються агрохімікати відповідно до Державного реєстру пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» (https://mepr.gov.ua/upravlinnya-vidhodamy/derzhavnyj-reyestr-pestytsydiv-i-agrohimikativ-dozvolenyh-do-vykorystannya-v-ukrayini/)

Збирання врожаю необхідно проводити за оптимальної вологості, очищувати від насіння бур’янів та інших домішок, сортувати і просушувати зерно до вологості 13%, а за підготовки до тривалого зберігання на 1–1,5% нижче.

Розміщувати зерно необхідно роздільно за категоріями натурної маси, засміченості, вологості.

Зерно нового врожаю треба зберігати окремо від зерна врожаїв минулих років, насіння — окремо від продовольчого й фуражного.

У процесі зберігання в готовій продукції можуть відбуватися фізіолого-біохімічні зміни, які пов’язані з післязбиральним дозріванням зерна, його станом і сортовими особливостями. За дотриманням технологій і режимів зберігання в повноцінному зерні не припиняється синтез органічних речовин і їх перегрупування, якість клейковини помітно поліпшується, а її вміст може дещо зменшуватись.

Тому наголошуємо, що систематичний нагляд за станом зерна, контроль за температурою, вологістю зерна, зараженістю шкідниками, розвитком пліснявіння - це наступний найважливіший етап для збереження якісних показників продукції.

За роз’ясненнями та консультаціями з усіх питань щодо зберігання зерна звертайтесь до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, тел. 228-00-62. Аналізи на виявлення шкідників запасу можна провести у Державній установі «Запорізька обласна фітосанітарна лабораторія», 099-978-26-15, zpfitolab@ukr.net.

Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp


ВІДЕОСЮЖЕТИ