10 серпня 2023
З метою попередження та недопущення виникнення і розповсюдження інфекційних/неінфекційних захворювань, враховуючи ситуацію з підривом рф греблі Каховської ГЕС, забезпечення своєчасного проведення необхідних регулярних санітарних і протиепідемічних заходів, та на виконання доручення Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів №01-10.1/5/15-2023 від 16.06.2023 року, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області вживаються заходи для забезпечення моніторингу якості питної води.
Зокрема, спеціалістами Держпродспоживслужби обстежено 19 об’єктів водопостачання, що знаходяться на підконтрольній Україні території. Із них - 15 об’єктів централізованого водопостачання, 4 об’єкти нецентралізованого водопостачання (громадські колодязі) та 4 пункти розливу питної води.
В ході проведених заходів відібрано для лабораторних досліджень в Запорізькій регіональній державній лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів 159 зразків питної води на санітарно – хімічні показники безпечності та якості питної води, мікробіологічні, радіологічні показники та пестициди.
Відхилення від гранично – допустимих концентрацій хімічних та біологічних чинників в воді питній зареєстровані в 8 пробах за мікробіологічними (загальне мікробне число) та органолептичними (забарвленість) показниками на 4 комунальних підприємствах централізованого водопостачання та одному пункті розливу питної води.
Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області прийняті відповідні заходи реагування. По всім випадкам виявлених відхилень поінформовані органи місцевого самоврядування.
До органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, суб’єктам господарювання, що надають послуги з питного водопостачання, за результатами лабораторних досліджень щодо виявлених відхилень, направлена узагальнена інформація та надані пропозиції щодо вжиття заходів з виявлення та усунення причин забруднення питної води у водопровідних мережах.
Наразі, в моніторингових точках, де фіксувались відхилення, проведений повторний відбір проб питної води. За результатами досліджень відхилень не зареєстровано.
З метою забезпечення населення якісною питною водою, з керівниками територіальних громад та комунальних підприємств питного водопостачання проведені наради щодо дотримання процедури виробничого контролю якості та безпечності води питної у водопровідних мережах, можливих причин, що призвели до відхилень в пробах води питної.
Зокрема, було наголошено на необхідності проведення виробничого контролю на показники безпеки якості та відповідності вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12.05.2010 року № 400 (з урахуванням внесених змін наказом Міністерства охорони здоров’я України від 18.02.2022 № 341).
Окремо акцентувалася увага на питаннях облаштування та роботи пунктів розливу питної води.
Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області продовжує вживати заходи, спрямовані на запобігання ускладнення санітарно-епідемічної ситуації в регіоні.
Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp