16 серпня 2023
Відповідно до абзацу двадцять сьомого частини першої статті 8, статті 27 Закону України "Про охорону прав на сорти рослин", пункту 405 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року N 1106, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року N 124, наказом Міністерства аграрної політики України від 05.07.2023 N 1344 затверджено Порядок проведення кваліфікаційної експертизи сорту.
Порядком визначається процедура проведення кваліфікаційної експертизи сорту, яка включає комплекс польових і лабораторних досліджень з метою встановлення відмінності, однорідності та стабільності сорту, показників придатності сорту для поширення в Україні.
Показники придатності сорту для поширення в Україні необхідні для підготовки експертного висновку за заявкою на сорт з метою прийняття рішення про державну реєстрацію прав на сорт та/або державну реєстрацію сорту або про відмову у державній реєстрації прав на сорт та/або у державній реєстрації сорту.
У Порядку передбачена норма, згідно з якою експертний заклад проводить процедури самостійно або надає заявнику дозвіл здійснювати необхідні дослідження під контролем такого експертного закладу або на вимогу заявника враховує результати досліджень, проведених компетентним органом будь-якої іншої договірної сторони Міжнародної конвенції з охорони нових сортів рослин від 02 грудня 1961 року (далі Конвенція), (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_856#Text), до якої Україна приєднана відповідно до Закону України від 02 серпня 2006 року N 60-V "Про приєднання України до Міжнародної конвенції з охорони нових сортів рослин" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/60-16#Text.). Таке нововведення дозволяє скоротити час на експертизу, створити єдиний простір сортовивчення. Так, результати кваліфікаційної експертизи, проведеної компетентним органом договірної сторони Конвенції, заносяться експертом сорту до бази даних сортів та враховуються при підготовці експертного висновку.
Результати кваліфікаційної експертизи вважаються конфіденційною інформацією. Заявник може брати участь у розгляді питань, які виникли під час проведення кваліфікаційної експертизи. В такому випадку експертний заклад невідкладно інформує заявника про обставини, що склалися, та дії, які здійснюються в період проведення кваліфікаційної експертизи. Заявник має право направляти експертному закладу зауваження щодо результатів, отриманих під час проведення досліджень, протягом двох місяців від дати одержання звіту.
(Експертний заклад -підприємство, установа або організація, уповноважені Міністерством аграрної політики України на виконання окремих повноважень у сфері охорони прав на сорти рослин забезпечує організацію та проведення кваліфікаційної експертизи, призначення експертів сорту та дотримання ними вимог з організації та проведення кваліфікаційної експертизи за відповідними методиками).
За роз’ясненнями та консультаціями з усіх питань щодо збереження сортових якостей насіння, прав та обов’язків суб’єктів насінництва, охорони прав на сорти рослин звертайтесь до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, тел. (+38061)239-73-20.
Ознайомитись з Наказом Міністерства аграрної політики України від 05.07.2023 N 1344 можна за посиланням: https://minagro.gov.ua/npa/pro-zatverdzhennya-poryadku-provedennya-kvalifikacijnoyi-ekspertizi-sortu
Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp