• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

30 жовтня 2023

Основні поради щодо профілактики отруєнь грибами

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

В осінній період зростають ризики отруєння грибами, що є одним із найважчих серед харчових отруєнь. Крім того, при недотриманні всіх правил технології консервування, гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.

Тож, з метою запобігання можливості отруєння грибами рекомендуємо  споживачам дотримуватись наступних порад:

  • Найкраще взагалі відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно,  що реалізують в магазинах або ж на спеціалізованих ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.

Якщо ви, все ж таки, вирішили збирати гриби, враховуйте наступні рекомендації:

  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
  • Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Ніколи не збирайте і не вживайте в їжу переспілі, червиві, ослизлі гриби.
  • Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
  • Не куштуйте сирі гриби.
  • Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Оскільки отруєння можуть виникати не тільки при вживанні отруйних грибів, необхідно пам'ятати, що при порушенні технології заготівлі, і їстівні гриби можуть становити небезпеку для здоров'я. Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв. Варіння вважається закінченим, коли гриби осядуть на дно, а відвар стане прозорим.
  • Не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудоту, блювоту, головний біль, галюцинації, біль у животі), негайно викликайте "швидку допомогу".

Бережіть себе та своїх близьких! 

Для отримання консультацій з питань  санітарного законодавства звертайтесь до Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області за адресою: м. Запоріжжя, просп. Маяковського, 20 а, каб.602,  тел. (061) 239-73-21.

Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp


ВІДЕОСЮЖЕТИ