• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

07 грудня 2023

Щодо Стратегії реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Наприкінці жовтня 2023 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову  №  990-р “Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023—2024 роках”.

У документі, зокрема,  йдеться про чотири цілі реформи:

  • підвищення фінансової та інституційної спроможності громад;
  • відновлення та модернізація кухонь та їдалень й дотримання вимог системи безпечності НАССР;
  • розвиток кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти, включаючи впровадження нових норм харчування та меню;
  • формування культури здорового харчування в Україні.

Затверджена Стратегія має стати дорожньою картою реалізації реформи для всіх її учасників - від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На її основі громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях.

Наразі в рамках реформи шкільного харчування Мінагрополітики розроблено спеціальні безкоштовні онлайн курси з практичного впровадження норм харчового законодавства у закладах освіти.

Курси  призначені для:

-для керівників та засновників навчальних закладів;

-працівників, які відповідають за розробку та впровадження процедур на основі принципів системи НАССР у їдальнях шкіл та дитячих садків;

-персоналу, який обробляє, готує або подає їжу у їдальнях шкіл та дитячих садків, а також обробляє та готує їжу в інших установах для шкільних і дитячих їдалень;

-батьків, які цікавляться системою шкільного харчування.

Курси у вільному доступі для всіх бажаючих. Зареєструватися на них можна на платформі Рrometheus.

Під час навчання учасники отримають відповіді на такі питання:

  • які вимоги харчового законодавства до організації харчування в закладах освіти?
  • з якими нормативними актами в сфері безпечності харчових продуктів треба ознайомитися?
  • як раціонально розподілити обов’язки між усіма зацікавленими організаціями?
  • як уникнути непотрібних затрат коштів та часу?
  • як правильно організувати та вести документування?
  • програми-передумови (гігієнічні вимоги)  – як впровадити і хто за що відповідає?
  • які особливості застосування принципів НАССР у закладах освіти?

Ознайомитись з Розпорядженням  № 990-р. можна за посилання:  https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-skhvalennia-stratehii-reformuvannia-systemy-shkilnoho-kharchuvannia-na-period-do-2027-roku-ta-t271023

За більш детальною інформацією ви можете звернутись до Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, тел. (061)239-73-21

Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp


ВІДЕОСЮЖЕТИ