28 березня 2024
У Європейському Союзі та Україні впроваджені заходи із запобігання інтродукції та розповсюдженню бактеріозу винограду (хвороби Пірса) (Xylella fastidiosa (Wells et al.). Бактеріальна хвороба Пірса включена до переліку регульованих шкідливих організмів списку А-1 збудником якої є грам-негативна, патогенна бактерія Xylella fastidiosa Well et al.
Збудник уражує 359 видів деревних та трав’янистих рослин, що належать до 204 родів і 75 різних ботанічних родин. До них належать: виноград, слива, персик, вишня, груша, дуб, бук, ясен, в'яз, платан, клен, вільха, горіх, суниця, малина, чорниця, капуста, люцерна, конюшина, лаванда - широко поширені в Україні промислові, плодові або декоративні культури.
Симптоми ураження хворобою включають в себе опіки на листках, їх в'янення і опадання, хлороз або бронзовість уздовж краю листка, затримка росту, карликовість рослин і окремих частин (плодів, листя), зменшення кількості і розмірів плодів. Сильно уражені рослини гинуть. X. fastidiosa може поширюватися із зараженим садивним матеріалом рослин-господарів, а з насінням не переноситься.
Підставою для контролю за запобіганням проникненню та розповсюдженню на територію Європейського союзу хвороби Пірса є виконавчий Регламент Комісії (ЄС) 2020/1201 від 14.08.2020 (далі Регламент). З Регламентом можна ознайомитись за посиланням.
Відповідно до статті 28 Регламенту експорт з України до країн Європейського Союзу рослин для посадки, що належать до родів або видів, зазначених у Додатку І до Регламенту можливий якщо:
Національна організація захисту рослин України повідомить Європейську Комісію про статус Xylella fastidiosa (Wells et al.) в Україні на підставі проведених перевірок, з відбором зразків та проведенням фітосанітарної експертизи з використанням тесту, визначеним Додатком ІV до Регламенту.
Рослини-господарі супроводжуються фітосанітарним сертифікатом, у якому в рубриці «Додаткова декларація» зазначено, що зазначений шкідник відсутній у країн.
Рослини-господарі були вирощені на місці, яке підлягає щорічній інспекції Головним управлінням Держпродспоживслжби в Запорізькій області з встановленням статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільної від регульованих шкідливих організмів або шкідливих організмів, в т.ч. хвороби Пірса.
На в’їзді до Європейського Союзу рослини-господарі офіційно перевіряються компетентним органом на прикордонному контрольному пункті першого прибуття або на контрольному пункті у випадках та на умовах, викладених у Делегованому Регламенті Комісії (ЄС) 2019/2123, шкідника не повинно бути виявлено.
Суб’єктам господарювання, які займаються вирощуванням садивного матеріалу та планують в цьому році експортувати свою продукцію до Європейського Союзу, слід врахувати зазначену інформацію та, за необхідністю звернутися до Головного управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області за адресою м.Запоріжжя, просп. Маяковського, 20 А або за тел. (061)239-73-20, для проведення відповідних фітосанітарних процедур та встановлення та/або підтримання статусу місць виробничих ділянок, вільних від Xylella fastidiosa (Wells et al.) до 15.04.2024 року.
Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp