• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

16 квітня 2024

Що необхідно знати про зберігання харчових продуктів

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області наголошує, що з підвищенням температури навколишнього середовища зростає захворюваність на гострі кишкові інфекції уточненої та невстановленої етіології.

Відбувається це, в тому числі, внаслідок порушення температурних режимів під час зберігання та реалізації продуктів харчування - в деяких торгових точках та особливо - в місцях стихійної торгівлі, де температурні режими не дотримуються взагалі.

Звертаємо увагу, що швидкопсувні продукти тваринного і рослинного походження містять у своєму складі багато вологи, що створює сприятливі умови для життєдіяльності мікроорганізмів і активації ферментів, які призводять до швидкого псування продуктів.

До швидкопсувних продуктів належать: м'ясо, м'ясопродукти, риба, рибопродукти, птиця, ікра, сири, яйця, харчові жири, фрукти, ягоди, зелень та ін.
Звертаємо увагу суб'єктів господарювання та споживачів, що всі продукти повинні зберігатися за нормами температурного режиму, вологості та освітлення.

Варто суворо слідкувати за дотриманням термінів реалізації продуктів, особливо швидкопсувних.

Так, крупнокускові напівфабрикати з м’яса зберігаються 48 год. при температурі 2-6°С, порціонні без панірування напівфабрикати — 36 год.; порціонні паніровані напівфабрикати — 24 год.; напівфабрикати м’ясні січені- 12 год.; риба всіх найменувань — 48 год. при температурі 0-2°С; риба заморожена — 24 год. при тій же температурі; молочнокисла продукція зберігається не більше 36 год. при температурі 2-6°С. Консервована продукція (консерви з м’яса тварин, птиці, субпродуктів, м’ясних продуктів, з бобових продуктів, м’ясорослинніх продуктів) зберігають в сухому приміщенні при температурі від 0°С до 8°С і вологості 75%.

Для кожної категорії товарів свої вимоги, але завжди необхідно дотримуватися вимог, які зазначені на упаковці або етикетці виробника.

Шановні споживачі!

Будьте уважними – купуйте харчові продукти тільки в спеціально відведених для цього місцях, звертайте увагу на умови зберігання та уважно читайте інформацію на етикетці.

У жодному разі не купуйте харчову продукцію в місцях несанкціонованої торгівлі (стихійних ринках). Така продукція не проходить необхідних досліджень для контролю її безпечності та може бути небезпечною для  здоров’я.

Бережіть своє здоров’я і здоров’я своїх близьких!

Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp


ВІДЕОСЮЖЕТИ