• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

23 квітня 2024

Що необхідно знати про трансжири

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

За даними  Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) споживання трансжирів, вироблених у промисловий спосіб, підвищує ризик розвитку ішемічної хвороби серця й інших неінфекційних захворювань. Якщо людина споживає понад 2,2 г промислово вироблених ТЖК на день, ризик померти від  серцево-судинних захворювань у неї зростає на 20-32%

Трансжири - це різновид ненасичених жирів. Вони можуть бути натуральними або штучно створеними. Природні трансжири утворюються через діяльність бактерій в шлунку свійських тварин і зберігаються в м'ясних та молочних продуктах в кількості 5-8 %.

А ось штучні трансжири утворюються в якості побічних продуктів в процесі гідрогенізації ненасичених жирів, наприклад, при виробництві маргарину з соняшникової олії.

Лідерами за вмістом трансжирів є маргарин і спреди. Величезна кількість трансжирів міститься в таких групах продуктів як:

  • кондитерські вироби (торти, тістечка, пиріжки, млинці, печиво, вафлі, цукерки, а також продукти, що містять будь-яке смажене тісто);

  • фаст-фуд (картопля фрі, нагетси, бургери, чебуреки та т. ін.);

  • морозиво, молочні напої;

  • картопляні чіпси, сухарики, попкорн;

  • перероблене м’ясо (ковбаси, сосиски, сардельки, шинка, бекон,

м’ясні консерви тощо);

  • сухі суміші (для приготування супів, соусів, кремів, млинців, кондитерських виробів, напоїв);

  • соуси, кетчупи, майонези.

Для того щоб визначити чи є у складі продукту трансжири перед тим, як придбати готовий до вживання продукт або напівфабрикат, насамперед треба ознайомитись з інформацією на етикетці. У складі продукту трансжири зазвичай зазначаються як кулінарний, гідрогенізований, сатурований, модифікований, рослинний, комбінований, фритюрний жир або маргарин. 

Моніторинг вмісту трансжирів в харчових продуктах дозволяє споживачам вибрати більш корисні продукти та краще контролювати рівень вмісту шкідливих кислот.

Але проблему надмірного споживання трансжирів неможливо вирішити виключно зусиллями самих споживачів - шляхом уважного і усвідомленого вибору продуктів.

Виробникам необхідно відмовитися від трансжирів на користь натуральних компонентів і менш шкідливих альтернатив, розробляти нові інноваційні технології виробництва.

Довідково:Щоб покращити ситуацію не лише в Україні, а й глобально, ВООЗ запровадила програму щодо відмови від використання трансжирів. Наразі валідаційний сертифікат ВООЗ для країн із нульовим використанням трансжирів отримали п’ять держав, серед яких – Данія, Литва і Польща. Решта – перебувають на різних етапах втілення такої мети. 

Третього жовтня 2023 року в Україні у частині вмісту трансжирів набув чинності наказ МОЗ №1613 «Про затвердження Правил додавання вітамінів, мінеральних речовин та деяких інших речовин до харчових продуктів», який обмежує вміст доданих трансжирних кислот у харчових продуктах до 2 г на 100 г загальної кількості усіх жирів. Таке обмеження вмісту трансжирів з квітня 2021 року впроваджене у всіх державах ЄС згідно з регламентом ЄС №2019/649.

Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp


ВІДЕОСЮЖЕТИ