02 травня 2024
На ринках та супермаркетах Запоріжжя вже з'явилася у продажу полуниця.
Та чи небезпечно вживати ранню полуницю?
Де її краще купувати: на ринках чи в магазинах?
Чи є випадки перевищення нітратів у полуниці?
На ці та інші питання відповідає в.о. заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області — Головний державний ветеринарний інспектор Віталій Д`яков.
У чому небезпека ранньої полуниці?
-Рання полуниця може містити нітрати.
Якщо ж дуже хочеться посмакувати улюбленою ягодою, то принаймні зробіть її більш безпечною.
Слід вимочити полуницю або будь-яку іншу ягоду протягом 30 хвилин. В процесі вимочування продуктів нітрати частково виходять. Для цього краще використовувати холодну фільтровану воду, можна додати трохи солі, адже сіль на себе бере ці шкідливі речовини.
-Крім того, полуницю, і не лише ранню, дуже часто підживлюють незнезараженим гноєм як натуральним добривом. Таким чином яйця паразитозів потрапляють не лише в грунт, але й на листочки полуниці та її ягоди.
Зокрема, найбільш поширеними гельмінтозами, які можуть передаватися через полуницю, є аскаридоз та ентеробіоз. Потрапивши в організм людини, яйця глистів проходять цикл розвитку та викликають певні захворювання.
Тому радимо принесені з ринку смаколики ретельно помити під струменем проточної води. А найголовніше - віддавайте перевагу сезонним фруктам!
Як вибрати полуницю?
Полуницю обирають за органолептичними показниками, а саме:
колір повинен бути яскраво-червоним. Світлий колір має недозріла ягода, а більш темна може бути з барвниками;
якісна полуниця має ароматно пахнути, відсутність запаху може бути ознакою застосування хімікатів;
ягода повинна бути цілісною, пружною не мати ніяких пом'ятин та ушкоджень, з цілісною плодоніжною, яка вказує на її свіжість;
полуниця має солодко – кислуватий смак.
Де її краще купувати на ринках чи в магазинах?
-Купувати полуницю варто на агропродовольчих ринках або в торговельних мережах.
На кожному агропродовольчому ринку державний контроль за безпечністю харчових продуктів здійснюють Державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, які проводять відповідні дослідження та за результатами досліджень видають експертний висновок про безпечність харчового продукту.
До магазинів харчові продукти надходять з посвідченням про якість від виробників, які гарантують, що харчовий продукт безпечний та придатний до споживання.
На вимогу споживача реалізатор продукції повинен надати вище зазначені документи.
Чи є випадки перевищення нітратів у полуниці?
Нажаль є. Так, за минулий тиждень Державними лабораторіями ветеринарно-санітарної експертизи м.Запоріжжя проведено 120 досліджень на вміст нітратів у полуниці. У 3-х зразках виявлено перевищення норми по вмісту нітратів. Дана продукція не допущена в реалізацію.
Що б ви ще порадили споживачам при купівлі полуниці.
По-перше, у жодному разі не купувати не лише полуницю, а й всю харчову продукцію, в місцях несанкціонованої торгівлі (стихійних ринках).
По-друге, ретельно мити фрукти та овочі перед вживанням.
Не наражайте себе та своїх близьких на небезпеку, бережіть здоров’я!
Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp