07 червня 2024
Щороку, 7 червня, відзначається Всесвітній день безпеки харчових продуктів (World Food Safety Day), який було проголошено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у грудні 2018 року Г(A / RES / 73/250).
День встановлено з метою привернення уваги держав до проблем здорового харчування населення, а також якості вироблених харчових продуктів.
Харчова безпечність - це не просто поняття, це-загальновизнаний пріоритет, який вимагає нашої постійної уваги на всіх ланках постачання харчових продуктів відповідно до принципу "від лану до столу".
В Україні відповідають за безпечність продуктів харчування виробники і реалізатори, а державний контроль здійснює Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Законодавство про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів складається з Конституції України, законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин", "Про безпечність та гігієну кормів", "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів", "Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами", "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції", а також виданих відповідно до них нормативно-правових актів.
Тож, закликаємо суб'єктів господарювання - виробників та реалізаторів харчових продуктів дотримуватись вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, щоб запобігти потенційно серйозних небезпек для здоров’я населення.
Але забезпечення харчової безпеки це питання не лише держави, виробника або реалізатора, але й особисто кожного споживача. Відповідальність щодо вибору продуктів та формування власного раціону є запорукою збереження здоров’я та профілактики цілого спектра захворювань, пов’язаних зі способом харчування.
Купуючи харчовий продукт, рекомендуємо звертати увагу на інформацію про нього, яку можна прочитати на етикетці або у супровідній документації чи в інший спосіб (у доступній наочній формі).
Особливу увагу радимо звернути на дату «вжити до» та температурний режим зберігання продукції, які вказує виробник на маркуванні.
У жодному разі не рекомендуємо купувати харчову продукцію в місцях несанкціонованої торгівлі (стихійних ринках).
Якщо ж у громадянина виникли сумніви щодо якості та безпечності харчового продукту, що реалізується у призначених для цього місцях, а суб’єкт господарювання відмовляється вирішити це питання, споживач може оформити офіційне звернення до Головного управління Держпродспоживслужби.
Свої звернення громадяни можуть надіслати:
на поштову адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: 69036, Запорізька обл., місто Запоріжжя, пр.Маяковського, будинок 20-А, e-mail: office@gudpss-zp.gov.ua;
через електронну форму на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області за посиланням: https://www.gudpss-zp.gov.ua/?page=zv&id=3&form=3
Нагадуємо, що контактна інформація для надсилання звернень та вимоги до їх оформлення розміщені на вебсайті Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області за посиланням:
https://www.gudpss-zp.gov.ua/?page=post&id=88
Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp