• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

16 липня 2024

Як вберегтися від харчових отруєнь в літню спеку: поради спеціаліста

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

З огляду на ситуацію, яка виникла внаслідок пошкодження енергосистеми України через збройну агресію рф, аномальної спеки, яка фіксується вже декілька тижнів, збільшується ризик захворювання на гострі кишкові інфекції.

Як вберегтися від харчових отруєнь в літню спеку розповів в.о. заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області  Віталій Д’яков під час брифінгу в Медіацентрі обласної воєнної адміністрації.

Передусім, він звернув увагу операторів ринку на забезпечення належних умов під час виробництва, зберігання і реалізації харчових продуктів, в тому числі на дотримання норм температурного режиму.

Не підлягають подальшій реалізації продукти, які швидко псуються (наприклад, м'ясо, птиця, морепродукти, молочні продукти тощо), що зберігались при недотриманні норм температурного режиму .

Водночас, Віталій Д'яков зазначив, що забезпечення харчової безпеки - це питання особисто кожного споживача, а не лише держави, виробника чи продавця.

Тож спікер зупинився на основних правилах, яких потрібно дотримуватися, щоб запобігти харчовим отруєнням: правил особистої гігієни, технології приготування страв та зберігання харчових продуктів.

За його словами, купуючи харчовий продукт, передусім, необхідно звертати увагу на дату «вжити до» та температурний режим зберігання продукції, які вказує виробник на маркуванні.

У жодному разі не слід купувати харчову продукцію в місцях несанкціонованої торгівлі (стихійних ринках)-наголосив Віталій Д'яков.

Якщо ж у громадянина виникли сумніви щодо якості та безпечності харчового продукту, що реалізується у призначених для цього місцях, а суб’єкт господарювання відмовляється вирішити це питання, споживач може оформити офіційне звернення до Головного управління Держпродспоживслужби.

Довідка:На підконтрольній території Запорізької області за останній час реєструються спалахи на гостру кишкову інфекцію (харчових отруєнь) мешканців м. Запоріжжя.

Так, на сьогоднішній день в м.Запоріжжі зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм, з 2 постраждалими, з них 1 випадок летальний та 2 спалахи захворювання на гостру кишкову інфекцію, з 13 постраждалими, в тому числі 1 дитини.

На підставі повідомлень про події та ситуації, що становлять загрозу життю і здоров’ю населення отриманих від медичних установ, Головним управлінням проводиться комплекс відповідних заходів щодо недопущення ускладнення санітарно-епідеміологічної ситуації на території Запорізької області: заходи державного контролю на потужностях з діяльністю яких пов’язують виникнення зазначених подій, роз’яснювальна робота серед населення та операторів ринку.

Докладніше: https://www.zoda.gov.ua/news/70198/derzhprodspozhivsluzhba-poperedzhaje-pro-zagrozu-botulizmu-ta-kishkovih-infektsiy-cherez-anomalnu-speku.html

Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp


ВІДЕОСЮЖЕТИ