19 липня 2024
Незважаючи на об’єктивні фактори, які склалися після 24 лютого 2022 року, спеціалісти Запорізької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби (далі Лабораторія) і надалі продовжують виконувати свої професійні обов’язки по проведенню лабораторних досліджень (випробувань) щодо лабораторної діагностики хвороб тварин, безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, оцінці ветеринарно-санітарного стану продуктів тваринного походження та інших об’єктів санітарних заходів.
За перше півріччя 2024 року Лабораторією проведено 21856 лабораторних випробувань харчової продукції, отримано 113 позитивних результатів: перевищення за мікробіологічними показниками – 63 випадки, відхилення за органолептичними та фізико-хімічними показниками – 50 випадків.
Досліджено 13667 зразків патологічного (біологічного) матеріалів та кормів, отримано 318 позитивних результатів: виявлено антиген збудника сказу – 49 випадків, наявність збудників стафілококозу, аеромонозу, пастерельозу, стрептококозу – 13 випадків, наявність антитіл до збудника лейкозу – 3 випадки, виявлення збудників інвазійних та грибкових захворювань – 253 випадки.
За результатами лабораторних випробувань видано 1467 експертних висновків та 586 звітів про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалів.
В роботу Лабораторії впроваджено програму «Молочний модуль» як приклад співпраці операторів ринку з лабораторіями та Держпродспоживслужбою з метою виконання вимог нового гігієнічного законодавства через генерацію та подальший аналіз результатів лабораторних досліджень. До участі в програмі залучено 5 операторів ринку.
Всі державні моніторингові програми (державний моніторинг кормів, кормових добавок та преміксів, державний моніторинг рибних продуктів, державний моніторинг харчових продуктів рослинного походження при внутрішньодержавному обігу, державний моніторинг залишкових кількостей ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах і необроблених харчових продуктах тваринного походження) виконані в повному обсязі.
Робота спеціалістів 18 державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках була спрямована на недопущення споживачам неякісної та небезпечної продукції.
З початку поточного року задокументовано 948 випадків та не допущено до реалізації 3 т 237 кг непридатної до споживання людиною харчової продукції. Попереджено реалізацію 749 кг небезпечних продуктів рослинного походження через перевищення гранично допустимих рівнів вмісту нітратів.
Для підтримання сталого професійного рівня фахівці Лабораторії прийняли участь у наступних всеукраїнських семінарах та вебінарах:
Управління програмою біобезпеки – як це робити?
Хвороби риб та гідробіонтів;
Семінар менеджерів системи управління якістю;
Перепідготовка керівників, менеджерів з якості, аудиторів та фахівців лабораторій за вимогами стандарту ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 з врахуванням положень ДСТУ ISO 19011:2019, ДСТУ ISO 31000:2018, ЕА, ILAC- рекомендацій;
Поглиблене розуміння правових аспектів контролю сирого молока в ЄС та роль національних референс-лабораторій;
Порядок відбору зразків продукції для проведення лабораторних досліджень (випробувань);
Впровадження аналітичних методів лабораторних досліджень (випробувань) для виконання планів державного моніторингу;
Губчастоподібна енцефалопатія великої рогатої худоби (ГЕ ВРХ). Епізоотологічний нагляд, звітування в контексті виконання програми визначення статусу України як країни з контрольованим ризиком щодо ГЕ ВРХ;
Актуальні питання судово-ветеринарної експертизи: реалії та перспективи.
Проведено стажування спеціалістів бактеріологічного та вірусологічного відділів на базі ветеринарної лабораторії МАГАТЕ, Зайберсдорф, Австрія, Національний тренінг ТС з раннього виявлення та характеристики хвороб тварин в умовах після повені, з акцентом на хвороби, що передаються через воду та трансмісивні хвороби.
Підвищили свою кваліфікацію на курсах післядипломного навчання 4 спеціаліста Лабораторії.
Забезпечення стабільного епізоотичного благополуччя через проведення лабораторно-діагностичних випробувань, дотримання законодавства щодо безпечності та якості харчових продуктів, особливо на агропродовольчих ринках, і надалі залишається головним пріоритетом в роботі фахівців Запорізької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.
Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp