07 серпня 2024
У Запорізькій області повним ходом йде збирання врожаю. Але важливо не тільки зібрати врожай, але й зберегти його. Для цього потрібно визначитися з оптимальним способом зберігання, створити сприятливі умови для збереження важливих господарських якостей зерна.
Короткострокове та тривале зберігання.
Для короткострокового — до одного року — зберігання, можна використовувати полімерні рукава, якщо є нестача у площах складських приміщень. Відкритий спосіб зберігання підходить для свіжозібраного зерна, коли проводиться післязбиральна обробка, при такому способі зернову масу розміщують на майданчиках насипом чи у вигляді буртів для тимчасового зберігання. Для фуражного зерна тривалість такого зберігання може збільшуватися;
Для тривалого зберігання оптимальний закритий спосіб — у бункерах, складах, у силосних ямах. При вертикальному закритому зберіганні у силосах для довготривалого зберігання потрібно забезпечувати активну вентиляцію, тому що для такого способу характерні конденсація вологи, злежування, ускладнений повітрообмін.
Актуальна проблема при зберіганні - збільшення вологи зерна, перш за все за рахунок конденсації вологи, вона виникає за рахунок перепаду температур атмосферного повітря та зерна, добових коливань температури. Підвищена температура та вологість — це середа для розвитку мікроорганізмів, так втрати зерна зараженого цвіллю порівняно із здоровим, залежно від вологи, зростають у 2 - 10 разів, а подекуди - і до 30 разів. Крім того, при підвищенні температури відбувається інтенсифікація процесів дихання збіжжя. З підвищенням температури від 20 до 30°С інтенсивність процесів дихання пшениці зростає втричі, а із збільшенням вологості з 18 до 26% - у п’ять разів.
Наявність у зерновій масі бур’янів, решток стебел, листя, мінеральних домішок — камінців, землі, піску негативно впливає на стан і якість зерна. Повітря в міжзернових прошарках значно має вищу температуру й відносну вологість, більший вміст діоксиду вуглецю.
Таким чином, для мінералізації втрат зерна необхідно закладати очищену продукцію, оптимальної вологості, не допускати підвищення вологості вище критичної. До відома: критична вологість зернових культур складає 14-14,5%, кукурудзи – 14%, сої – 12,5%, соняшнику – 7-9%. Щоб підтримувати найкращу якість матеріалу, показник вологості повинен бути на 1-2% нижче, ніж прописано в нормативних вимогах.
У процесі зберігання в готовій продукції можуть відбуватися фізіолого-біохімічні зміни, які пов’язані з післязбиральним дозріванням зерна, його станом і сортовими особливостями.
Тому наголошуємо, що систематичний нагляд за станом зерна, контроль за температурою, вологістю зерна, зараженістю шкідниками, розвитком пліснявіння це — найважливіший етап для збереження якісних показників продукції.
За роз’ясненнями та консультаціями з усіх питань щодо зберігання зерна звертайтесь до управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, тел. 239-73-20. Визначити шкідників запасу можна у Державній установі «Запорізька обласна фітосанітарна лабораторія», 099-978-26-15, zpfitolab@ukr.net.
Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp