15 жовтня 2024
Найбільша небезпека від продуктів, придбаних на «стихійних ринках»:
купуючи «домашні» пиріжки з м'ясною начинкою, ви не можете бути впевнені, що фарш виготовлений з м'яса здорової тварини. Тому завжди є ризик зараження важкими інфекційними захворюваннями (трихінельозом, сибірською виразкою, сальмонельозом);
кондитерські вироби з білковим кремом також приховують небезпеку: крем міг бути приготований із заражених сальмонелою чи стафілококом яєць;
у виготовлених, у домашніх умовах, копченостях нерідко перевищений вміст нітриту натрію. Цю речовину додають для збереження кольору, однак його передозування приводить до отруєння. Насторожити повинен яскраво-червоний колір м'яса чи ковбаси;
сушені і мариновані гриби домашнього приготування також можуть бути небезпечними. У консервах може виявитися токсин, що викликає ботулізм, тому що витримати усі вимоги безпечного консервування в домашніх умовах не можливо.
Нагадуємо, що єдиними офіційними місцями для придбання харчових продуктів є продовольчі магазини, агропродовольчі ринки. заклади громадського харчування.
У жодному разі не купуйте харчову продукцію в місцях несанкціонованої торгівлі (стихійних ринках). Така продукція не проходить необхідних досліджень для контролю її безпечності та може бути небезпечною для здоров’я людини.
Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp