• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

15 листопада 2024

У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Запорізькій області обговорили нагальні питання агропродовольчих ринків

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Харчові продукти, що перебувають в обігу на агропродовольчих ринках, повинні відповідати вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. Про це зазначив начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Олександр Бабенко під час зустрічі з керівниками агропродовольчих ринків.

У заході також взяли участь директор Запорізької регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби  Микола Дерев’янко, його заступниця Вікторія Проскура, в.о. заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Андрій Феленко, заступник начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Олексій Щьокін.

Діалог був, зокрема присвячений питанням дотримання Гігієнічних вимог агропродовольчими ринками, які затверджені наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19.04.2024 №1279, що набирає чинності з 05.12.2024.

Зазначені вимоги поширюються на агропродовольчі ринки, оптові ринки сільськогосподарської продукції та ринкові комплекси всіх типів незалежно від їх підпорядкування та форм власності та встановлюють гігієнічні вимоги до території, приміщень, обладнання, торговельно-технологічного устаткування, інвентаря, утримання агропродовольчих ринків, харчових продуктів та тварин, призначених для виробництва харчових продуктів, що на них реалізовуються.

В ході спілкування були обговорені нагальні питання щодо отримання операторами ринків експлуатаційних дозволів та реєстрації потужностей агропродовольчого ринку у випадках, передбачених Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»; застосовування постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках; вимог до реалізації на агропродовольчих ринках харчових продуктів та тварин, призначених для виробництва харчових продуктів та інших.

Під час заходу представники Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області надали роз’яснення та практичні рекомендації учасникам заходу щодо окремих питань застосування законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.

Довідково: Гігієнічними вимогами до агропродовольчих ринків регламентовано:

  • загальні вимоги до агропродовольчих ринків;

  • вимоги до території агропродовольчого ринку;

  • вимоги до приміщень, обладнання, торговельно-технологічного устаткування, інвентаря агропродовольчих ринків;

  • вимоги до реалізації на агропродовольчих ринках харчових продуктів та тварин, призначених для виробництва харчових продуктів;

  • заходи боротьби із шкідниками на агропродовольчих ринках;

  • вимоги до гігієни персоналу агропродовольчого ринку, який працює в зоні поводження з харчовими продуктами;

  • обов'язки операторів агропродовольчих ринків.


ВІДЕОСЮЖЕТИ