• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

20 березня 2025

Безпечність харчових продуктів: органічні харчові продукти українського виробництва

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Здоровий спосіб життя – це те, чого прагнуть мільйони українців. І одна з його складових – здорове харчування. Тому зараз органічні харчові продукти користуються все більшою популярність у споживачів.

Органічна продукція – це продукція сільського господарства та харчової промисловості, виготовлена відповідно до затверджених правил (стандартів), які передбачають мінімізацію використання пестицидів, синтетичних мінеральних добрив, регуляторів росту, штучних харчових добавок, а також забороняють використання ГМО.

В Україні на маркуванні органічних харчових продуктів вітчизняного виробництва наноситься державний логотип для органічної продукції (зображено на картинці до публікації).

Обов’язковим елементом маркування органічної продукції є кодовий номер, що розміщується під державним логотипом для органічної продукції та містить:

  • акронім, що ідентифікує державу походження;
  • напис "organic";
  • реєстраційний код органу сертифікації, що здійснив сертифікацію органічного виробництва.

Реалізація органічної продукції дозволяється будь-якими суб’єктами господарювання лише за наявності відповідного сертифіката (копії), виданого оператору, що виробив відповідну продукцію, та відповідного маркування згідно з вимогами, встановленими законодавством у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.

Тобто якщо Ви купуєте органічний харчовий продукт з відповідним логотипом, але маєте певні сумніви – Ви можете попросити у реалізатора копію згаданого сертифіката для ознайомлення.

Джерело:https://dpss.gov.ua/news/bezpechnist-kharchovykh-produktiv-orhanichni-kharchovi-produkty-ukrainskoho-vyrobnytstva

Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp


ВІДЕОСЮЖЕТИ