16 квітня 2025
Упродовж І кварталу 2025 року спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області взяли участь у роботі комісій з перевірки готовності закладів освіти, педагогічні ради яких прийняли рішення щодо впровадження освітнього процесу за очною формою зі змішаним режимом навчання.
В рамках вказаних заходів комісійно обстежено 36 закладів освіти області, зокрема:10 закладів дошкільної та 26 закладів загальної середньої освіти.
Загалом здійснено 75 комісійних перевірок з актуальних питань, зокрема:
• стану готовності закладів до змішаного навчання;
• відповідності найпростіших укриттів вимогам безпеки;
• організації харчування здобувачів освіти;
• дотримання санітарно-епідеміологічних норм.
У ході перевірок надано 63 пропозиції щодо усунення виявлених недоліків.
Узагальнені результати перевірок відображені у 23 інформаційних матеріалах, які були направлені до органів виконавчої влади та місцевого самоврядування для відповідного реагування та подальшого контролю.
Крім того, 83 офіційних листи було направлено керівникам закладів освіти, з них 16 — з питань організації харчування здобувачів освіти відповідно до вимог чинного законодавства.
З метою запобігання погіршенню санітарно-епідемічної ситуації, попередження розповсюдження інфекційних та неінфекційних захворювань, масових харчових отруєнь та виникнення особливо небезпечних інфекцій, фахівцями Головного управління проведено широку профілактично-роз’яснювальну роботу серед керівників закладів освіти, педагогічного та медичного персоналу, суб’єктів господарювання.
Загалом проведено 449 інформаційних бесід, якими охоплено 1347 осіб; розповсюджено 332 пам’ятки на актуальні теми з питань безпечного освітнього середовища та харчування.
Особливу увагу було приділено удосконаленню сучасних підходів до організації харчування в освітніх закладах. Зокрема, протягом звітного періоду проведено:
• 489 заходів з питань формування культури здорового харчування, впровадження нових стандартів, принципів системи НАССР, дотримання вимог санітарного та харчового законодавства;
• 18 вебінарів та круглий стіл для керівників закладів освіти і суб’єктів господарювання з питань організації якісного та безпечного харчування.
Надано 173 консультації щодо планування та організації харчування дітей у закладах дошкільної та загальної середньої освіти.
Проведено гігієнічну оцінку 172 примірних чотиритижневих сезонних меню, з яких:
• 140 погоджено відповідно до чинних норм і стандартів;
• 32 — отримали обґрунтовану відмову через невідповідність нормативним вимогам.
Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області і надалі продовжуватиме здійснювати контроль та надавати методичну допомогу задля забезпечення належних умов навчання, безпеки та збереження здоров’я здобувачів освіти.
Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp