• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

03 травня 2018

Працівники головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області прийняли участь у тренінгу

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області спільно з Департаментом агропромислового розвитку Запорізької облдержадміністрації 27.04.2018р. організовано та проведено тренінг для операторів ринку харчових продуктів області на тему: «Огляд та введення у системи менеджменту харчових продуктів: НАССР/ISO 22000, FSSC 22000, BRS/IFS, GMP+». Тренінг відбувся за участі експерта із запровадження систем якості харчових продуктів, генерального директору інжинірингової компанії MNC Групп, м. Харків Григорія Мазура.

До заходу долучилися понад 150 учасників: представники управління фітосанітарної безпеки і управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, районих та міських управлінь Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, а також представники майже 100 підприємств харчової промисловості області. В ході заходу розглянуто обов’язки операторів ринку у сфері поводження з харчовими продуктами, практичні аспекти впровадження та застосування постійно діючих процедур, що засновані на принципах аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), порядок здійснення заходів державного нагляду та відповідальність операторів ринку за невиконання вимог чинного законодавства; отримано відповіді на запитання стосовно практичного впровадження та сертифікації системи управління безпечності харчових продуктів, використання та управління аутсорсінгом, контролю реалізації та збереження харчової продукції в торгових мережах, тощо.

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Актуальності заходу додало і набуття чинності з 04 квітня 2018 року Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» (№2042).

З набуттям чинності Закону «Про контроль…» бізнес має бути готовий до приходу представника органу контролю без анонсу. Це не стосується аудиту системи НАССР – аудит постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, проводиться за умови повідомлення оператора ринку не пізніше, ніж за три робочі дні до здійснення такого заходу. Це пов’язано з необхідністю підготувати необхідних пакет документів та забезпечення участі в цьому процесі всіх відповідальних працівників, які відповідають за впровадження системи на підприємстві.

Контроль стане ризик-орієнтованим і буде проводитися з періодичністю, достатньою для досягнення цілей цього закону – підвищення безпечності продуктів. Тобто підприємства перевірятимуть залежно від ступеню ризику для життя і здоров`я людей. Наприклад, суб’єкт господарювання, який віднесений до високого ступеня ризику, буде перевірятися не частіше ніж 1 раз у квартал. Під час такої категоризації братимуться до уваги вид продукції, з якою має справу підприємство, особливості відповідного виробничого процесу, кількість виготовленої продукції, результати попередніх заходів державного контролю, ефективність бізнес-процесів підприємства й інша інформація, що може свідчити про порушення ним законодавства. А в разі потрапляння в роздрібну торгівлю небезпечних для життя й здоров’я харчових продуктів Держпродспоживслужба негайно після виявлення цього факту оприлюднює на своєму сайті відповідну інформацію.

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Інспектори Держпродспоживслужби здійснюватимуть перевірки згідно з уніфікованим актом перевірки. Цей документ міститиме вичерпну кількість питань для перевірки і буде публічним, що мінімізує корупційні ризики.

Закон визначає 8 видів порушень із 19-ти, накладанню яких передує припис – письмова вимога посадової особи органу контролю про усунення порушення. Невиконання припису тягне застосування заходу адміністративного впливу у вигляді штрафу. Для прикладу це такі порушення як:

-виробництво та/або обіг харчових продуктів або кормів з використанням незареєстрованої потужності – штраф 74 460 грн на юридичних осіб, на фізичних осіб-підприємців – 40 954 грн;

- виробництво, зберігання харчових продуктів або кормів без отримання експлуатаційного дозволу – штраф 111 690 грн на юридичних осіб, на фізичних осіб-підприємців 74 460 грн;

- невиконання визначеного законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) штраф 111 690 грн на юридичних осіб, 55 845 грн на фізичних осіб-підприємців;

- порушення вимог щодо забезпечення простежуваності – штраф 238 272 грн на юридичних осіб, на фізичних осіб-підприємців – 18 615 грн;

- пропонування до реалізації або реалізація швидкопсувних харчових продуктів або кормів, строки зберігання яких закінчилися, якщо внаслідок цього харчові продукти або корми не стали шкідливими для здоров’я людини або тварини, - 44 676 грн штрафу на юридичних осіб, на фізичних осіб-підприємців – 29 784 грн тощо.

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Якщо ж будуть виявлені фактори, які становитимуть загрозу для життя і здоров’я людини, то головний державний інспектор Держпродспоживслужби має право ухвалити рішення про тимчасове припинення роботи підприємства на строк до 10 робочих днів. Зупинення роботи понад цей строк здійснюється за рішенням суду.

Слід зауважити, що з 4 квітня поточного року у разі надходження звернення громадянина про порушення у сфері безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужба має право здійснювати позапланові перевірки без отримання погодження органу державної влади, який здійснює формування політики у цій сфері (Державної регуляторної служби або Міністерства агарної політики та продовольства).


ВІДЕОСЮЖЕТИ