04 травня 2018
Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області акцентує на тому, що в Запорізькій області різко загострилася епідемічна ситуація по захворюваності дітей організованих колективів на гострі кишкові інфекції.
Лише за останній місяць спалахи та групові захворювання зареєстровані в дошкільних і навчальних закладах Оріхівського, Вільнянського, Токмацького районів, у містах Запоріжжя, Бердянськ. Кількість захворілих по одному закладу досягала 7-10 дітей. Всі діти отримували курс лікування в інфекційному стаціонарі. На об’єктах запроваджувались карантинного обмежувальні заходи, припинялось функціонування груп або класів.
Кишкові інфекції – це велика група патологій, причиною розвитку яких є проникнення в шлунково-кишковий тракт патогенних бактерій або вірусів. Основні ознаки кишкової інфекції у дорослих і дітей – це розлади травлення (нудота, блювота, діарея), загальна інтоксикація, слабкість, підвищення температури тіла. Бактеріальними збудниками кишкових інфекцій є кишкова паличка та інші ешерихії; сальмонела; холерний вібріон; галофільний вібріон; стафілококи. Збудники-віруси: ротавірус;ентеровірус;аденовірус, норо вірус.
Основне джерело інфекції – це хворі люди і носії, у яких немає виражених клінічних проявів. Інфекційні агенти виділяються переважно з фекаліями, але можуть потрапляти в навколишнє середовище зі слиною чи блювотними масами. Віруси передаються також повітряно-крапельним шляхом. Зараження найчастіше відбувається через ігнорування правил особистої гігієни, а також при недостатньо ретельній обробці продуктів харчування.
По кожному спалаху гострої кишкової інфекції Держспоживслужба проводила розслідування та перевірки закладів на відповідність вимогам діючого законодавства.
За її висновками, для виникнення епідемічного неблагополуччя в дошкільному закладі були наявні всі передумови.
До основних причин спалахів можна віднести:
грубе порушення технології приготування страв;
несвоєчасне проведення калібрування вимірювальних приладів (термометрів для холодильного обладнання).
недотримання строків та температурного режиму зберігання продуктів;
використання заборонених страв для вживання дітьми;
порушення дезінфекційного режиму;
невпорядкованість проходження обов’язкового профілактичного медичного огляду співробітників закладу;
відсутність умов для дотримання правил особистої гігієни персоналом;
Окрім того, недостатня забезпеченість кількістю обладнання, інвентарю, посуду, санітарного та спеціального одягу для працівників; недотримання правил миття столового, кухонного посуду, обладнання, інвентарю в групових осередках та на харчоблоці.
Виявляються суттєві порушення у водо забезпеченні закладів та організації питного режиму.
Майже в усіх випадках при виникненні спалаху лабораторно - підтверджувалася розповсюдженість збудника у зовнішньому середовищі, що не виключало передачу інфекції через руки, посуд, предмети побуту, вторинно забруднені харчові продукти, ємкості для питної води тощо.
Незважаючи на те, що ситуація в закладах стабілізована, нових випадків захворювань не реєструвалось, ряд порушень залишилось у стадії виконання.
Дитячий організм є найбільш чутливим до негативних впливів зовнішніх факторів, що наочно ілюструє статистика по захворюванням. Тож керівникам закладів, де перебувають та харчуються діти, слід бути вдвічі обачнішим, щоб не наражати на небезпеку дітлахів.