11 травня 2018
Глобальна торгівля продуктами харчування приносить як благо, так і ризики, нетипові шкідники і хвороби інтродуцируються та поширюються у нових середовищах, впливають у кінці кінців на світове виробництво продуктів харчування і приводять до мільярдів економічних втрат. За результатами досліджень в Східній Африці було встановлено, що тільки п'ять інвазивних чужорідних видів можуть щорічно приносити економічні втрати дрібним фермерам в розмірі 1,1 млрд. дол. США. Ще один фактор ризику – зараження контейнерів і коробок, в яких перевозяться фрукти, сільськогосподарські культури, насіння та інше. Упаковка для міжнародних перевезень зазвичай виробляється з деревини, яка відносно недорога і проста в обробці, але також легко заражається різноманітними шкідниками кори і деревини і тому діє як вектор розповсюдження. Це означає, що не тільки продовольчі культури піддаються ризику, а й ліси та дерева. Так, Корея була змушена знищити близько 3,5 млн. дерев в результаті зараження сосновою нематодою, за останні три десятиліття витрати склали майже півмільярда доларів на програми боротьби з цим смертельним шкідником, додаткові суми були витрачені в Канаді і Сполучених Штатах на зупинення шкідника - Ясеневої златки. Високознищуючий, плідний Bactrocera dorsalis інтродцуцент з Азії, поширився щонайменше в 65 країнах. Його присутність в Африці, де він вперше з'явивився в 2003 році, приводить до щорічних втрат в розмірі 2 млрд. дол. США через заборону експорту фруктів. Щороку приблизно 10-16 відсотків глобального врожаю втрачається від шкідників рослин. Втрати оцінюються в 220 мільярдів доларів (з виступу генерального директора ФАО М.Х. Семеду). Тому врегулювання питання поширення шкідників та хвороб потребує вирішення на світовому рівні. Наприкінці квітні Комісія з фітосанітарних заходів, (КФЗ, Commission on Phytosanitary Measures), прийняла кілька нових фітосанітарних стандартів, спрямованих на запобігання потрапляння руйнівних сільськогосподарських та екологічних шкідників за межи їх поширення. Уніфіковані норми, розроблені Міжнародною конвенцією захисту рослин (IPPC) охоплюють цілий ряд стратегій та методів, що використовуються для запобігання інтродукції та поширення хвороб і шкідників рослин до нових умов, дозволяють уникнути їх руйнівний вплив на біорізноманіття, продовольчу безпеку і торгівлю.
Нові заходи включають:
Стандарт на використання різних температурних процедур проти сільськогосподарських шкідників. Норма спрямована на забезпечення послідовного і ефективного знищення шкідників та хвороб на рівні різних оперативних контекстів. Порядок охоплює методи холодної обробки, шляхом замороження і знищення шкідників, а також підвищення температури за межами їх порога виживання, шляхом занурення об’єктів в гарячу воду або обробки гарячим паром (для товарів, що піддаються висиханню, таких як фрукти, овочі або квіткові цибулини) або сухим повітрям (ідеально підходить для продуктів з низькою вологістю, таких як насіння або зерно).
Зміну стандарту фітосанітарної обробки дерев'яного пакувального матеріалу. Існуючий стандарт ISPM-15, був оновлений в частині включення використання сульфурілфторіду - газового інсектициду - і технологій нагріву нового покоління, в яких використовуються мікрохвильові та радіочастотні хвилі для створення температур шкідливого впливу глибоко всередині виробів з деревини.
Розширення стандарту по використанню теплого пара для знищення східних фруктових мух (Bactrocera dorsalis). Техніка контролю, що запроваджується, вбиває 99,98 відсотка яєць і личинок комах при правильному використанні.
Схвалення нових діагностичних протоколів щодо раптової смерті дубу, яка визивається грибковим організмом, що розповсюджено на широкому колі дерев і чагарників в Північної Америки і Західної Європи, поширенню якого сприяла торгівля декоративними рослинами, та тосповірусів, стосовно 1000 видів рослин зокрема, томатів, картоплі, кабачків та огірків.