• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

11 червня 2018

Харчова токсикоінфекція (ХТІ)

Харчова токсикоінфекція (ХТІ) — гостре кишкове інфекційне захворювання, що виникає унаслідок вживання в їжу продуктів харчування, в яких відбулося накопичення різних мікробів і токсичних речовин, що утворюються в харчовому продукті в результаті життєдіяльності мікроорганізмів і розпаду самого продукту.

     Збудниками є різні мікроби, як патогенні (сальмонели, шигели), так і умовно-патогенні (протеї, іерсинії, ентерококи, стафілококи, стрептококи, спорові анаероби, гемофільні вібріони і ін.).

    Джерелом інфекції є тварини і люди. Особи, страждаючі гнійними інфекціями (панарицій, ангіна, фурункульоз і ін.), і тварини, що хворіють на мастити, є джерелом стафілококів, які при обробці їжі або з молоком потрапляють в харчові продукти (частіше креми, тістечка, морозиво і ін.), в яких і відбувається їх розмноження. Інші збудники харчових токсикоінфекцій виділяються з випорожнюваннями людей і тварин. Деякі з них мешкають у відкритих водоймищах, в грунті. Потрапляючи в харчові продукти, що знаходяться в умовах, сприятливих для розвитку збудника, мікроби розмножуються і нагромаджуються в них.  

    Профілактика передбачає дотримання санітарно-гігієнічних правил на підприємствах харчової промисловості і громадського харчування, умов і термінів зберігання продуктів, які швидко псуються. Важливу роль відіграє контроль (у тому числі бактеріологічний) за станом здоров’я працівників цих об’єктів. Необхідно забезпечити контроль за забоєм тварин, перевезенням і збереженням м’ясних продуктів, не допускати забруднення харчових продуктів виділеннями домашніх тварин, гризунів, мухами. На фермах слід виявляти корів, хворих на мастит, і забороняти використовувати молоко від них для харчування людей.

 Запобіганню харчових токсикоінфекцій сприяє поширення санітарних знань серед населення, прищеплення гігієнічних навичок та створення умов для їх виконання.

 


ВІДЕОСЮЖЕТИ